Otvorenje izložbe “Povijest sestrinstva – put u budućnost”

U petak 11.5.2018. u prostoru edukacijskog centra Opće bolnice „Dr.Tomislav Bardek“ u Koprivnici otvorena je izložba “Povijest sestrinstva – put u budućnost”. Autori izložbe su učenici i nastavnici Srednje škole Koprivnica usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege. Izložba je pripremljena u suradnji sa medicinskim sestrama Koprivničko – križevačke županije i Društvom za povijest sestrinstva HUMS-a. Program je vodio učenik Filip Miklaušić koji je pripremio prikupljene materijale i postavio izložbu pod mentorstvom Damjana Abou Aldana. Svečanost otvorenja obilježili su učenici. Pod mentorstvom nastavnice Marije Križić učenici trećeg i četvrtog razreda izveli su dvije pjesme na Hrvatskom znakovnom jeziku. Gabriela Flac na čelu i Lucija Frančić na saksofonu izvele su skladbu Johannesa Brahmsa  Hungarian dance No5. Otvorenju su nazočile umirovljene medicinske sestre Marija Kučić koja je 1977. godine bila prva nastavnica Zdravstvene njege u Koprivnici i Ludmila Pocza. Kolegice su ujedno ustupljenom građom uvelike doprinijele vrijednosti izložbe. Tijekom konferencije bit će postavljene izložbe “Medicina sacra: štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine” i “Povijest hrvatskog sestrinstva”

Ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregurić u svom je obraćanju pohvalila rad učenika i nastavnika. Dožupan Ratimir Ljubić kazao je kako otvorenje izložbe uistinu čini najljepši događaj u zaokruživanju brojnih programima koji su obilježili tjedan posvećen medicinskim sestrama. Glavna sestra bolnice, Ružica Evačić podsjetila je na više od četiri desetljeća izvrsne suradnje bolnice i škole, te naglasila značaj škole, posebice u vremenima kada je broj sestara sve manji. Sanda Franković, predsjednica Društva za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara naglasila je značaj pojedinih izložaka i naglasila iznimnu vrijednost prikaza zavičajne povijesti sestrinstva.

Izložba se konceptualno sastoji iz četiri djela.

KATALOG

Život i djelo Florence Nightingale predstavljeno je na dva plakata i izložen je njen portret autora Damjana Abou Aldana (ulje na platnu, 70 x 50 cm, 2012.)

Razvoj sestrinstva u Hrvatskoj predstavljeno je na sedam plakata koji prikazuju: razvoj školovanja, aktivnosti nacionalne udruge, uniforme i sestrinske značke te doprinos medicinskih sestara u Domovinskom ratu. Izložene su i dvije originalne sestrinske uniforme iz 1970-tih godina.

Sestrinstvo u Koprivnici prikazano je na dva plakata, izložen je stari namještaja i oprema korištena u lokalnim zdravstvenim ustanovama.

Razvoj obrazovanja medicinskih sestara u Koprivnici obrađeno je na dva plakata i izložene su originalne fotografije.

Posebno vrijedni izlošci su „koprivnička značka“ iz 1986. godine izdana povodom 20 godina djelovanja podružnice i original diplome Škole za sestre pomoćnice iz 1936. godine sestre Marije Smeredu (Brozović).

Značajno je napomenuti kako su na izložbu pozvani učenici osnovnih škola, kao i svi koji sestrinstvo smatraju profesijom svog izbora za budućnost. Izložba je otvorena svaki dan do 18.5.2018. Uz vodstvo učenika-vodiča može se razgledati svaki dan od 11.00 – 14.30. 

Damjan Abou Aldan

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail