Lobor Božić 2015.

Članovi HUMS-a, HKDMS i volonteri posjetili su Dom za psihički bolesne odrasle osobe Lobor-grad, 12. prosinca 2015.

 

 

Dom Lobor-grad kao ustanova socijalne skrbi djeluje od 1937. godine, a smještajni kapaciteti nalaze se u zgradi Dvorca obitelji Keglević iz 17. stoljeća, novosagrađenih objekata iz 1980. godine te četiri kuće za organizirano stanovanje.

1SLIKA 1. Lobor- grad

Dom je osnovala Republika Hrvatska, a pod ingerencijom je Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Uz dugotrajnu intenzivnu skrb o psihički bolesnim odraslim osobama, koja se provodi na sadašnjoj lokaciji Doma gdje su zbrinuta 330 korisnika, 2001. godine započeli su s pomoći i njegom u kući gdje skrbe o 60 korisnika sa dostavom hrane, potrebitom njegom te ostalim kućanskim poslovima.

Prvi su u Hrvatskoj, 2004. godine, započeli s novim oblikom zbrinjavanja psihički bolesnih odraslih osoba putem organiziranog stanovanja, gdje psihički bolesnim odraslim osobama osiguravaju dostojanstven život u lokalnoj zajednici u okvirima njihovih sposobnosti. Trenutno skrbe o 17 korisnika u organiziranom stanovanju, u četiri zasebne stambene kuće. Godine 2011. započeli su s programom psihosocijalne rehabilitacije (patronaže) odraslih osoba sa psihičkim smetnjama, a s ciljem prepoznavanja rane faze oboljenja, praćenja tijekom bolesti, podizanja kvalitete života u obitelji te prevenciji institucionalizacije. Misija doma je stalna i sustavna skrb o psihički bolesnim odraslim osobama na način da je korisnik u ustanovi zbrinut i zadovoljan.

 

 

 

 

2SLIKA 2. Pakiranje poklona

Hrvatska uduga medicinskih sestara i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica već više od dvadeset godina tradicionalno organiziraju posjet korisnicima Doma za psihički bolesne odrasle osobe Lobor- grad povodom Božića i Uskrsa. Tako su i ove godine organizatori s volonterima otišli u posjet korisnicima Doma Lobor-grad kako bi im uljepšali božićne blagdane. Nakon riječi dobrodošlice ravnatelja Dubravka Žerjavića dip.iur., zajedno s korisnicima i osobljem prisustvovali smo svetoj misi koju je predvodio don Marin Kozić. U tom je ugodnom ozračju vrijeme brzo proteklo te smo se, vidjevši sretna lica korisnika, osjećali ispunjeno znajući da smo im uljepšali  svakodnevnicu. Upravo su nam njihovi iskreni osmijesi svjedoci činjenice da je potrebno vrlo malo, samo jedna lijepa riječ ili gesta, kako bismo obostrano bili obogaćeni susretom. Od velike je važnosti naglasiti da bismo svi trebali izdvojiti malo više vremena i pažnje za one kojima je pomoć potrebna. U ime organizatora te osoblja i korisnika Doma Lobor-grad, ovim putem zahvaljujemo svim dobrim ljudima i ustanovama na podršci i sudjelovanju u neumornom i dugogodišnjem  entuzijazmu s kojim prate ovu plemenitu akciju.

 

Slika 3. Članovi HUMS-a, volonteri i korisnici Doma- Lobor

3

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail