Društvo za povijest sestrinstva “2013. – 2021.”

Knjiga koja je pred vama skroman je doprinos u nastojanju da se omogući uvid u rad Društva za povijest sestrinstva HUMS-a. Također je pokazatelj puteva kojima smo se kretali u želji da posložimo isječke naše povijesti u vrijedan mozaik hrvatskog sestrinstva.

Osmogodišnji rad na arhivskoj građi naučio nas je koliko su važni pisani tragovi koje ostavljamo u vremenu u kojem stvaramo. Takvi tragovi omogućuju onima koji dolaze nakon nas vrednovati prijeđeni put, nastaviti ga ili pak pronalaziti nova rješenja i smjerove.Društvo za povijest sestrinstva osnovano je 2013. godine i jedno je od najmlađih društava Hrvatske udruge medicinskih sestara. Njegovo osnivanje, između ostalog, potaknuto je potrebom da se upotpune podaci koji nedostaju za cjelovit prikaz rada Udruge koja djeluje više od 90 godina na našim prostorima i okosnica je profesionalizacije sestrinstva u Republici Hrvatskoj.

Željeli smo ispričati priče o osobama i događajima koje smo imali prilike čuti, ali nigdje nisu zapisane. Smatrali smo vrijednim da i drugi čuju s koliko je samoodricanja i ljubavi iz godine u godinu strpljivo nastajala sestrinska profesija koja danas predstavlja nezaobilazni segment promišljanja svake odgovorne politike koja nastoji osigurati blagotvorno okruženje za život svojih građana.

Nadamo se da će ova knjiga biti inspiracija da i sami krenete na uzbudljivo putovanje kroz povijest sestrinstva svoga kraja i svojim istraživanjima ugradite još jedan kamenčić u mozaik hrvatskog sestrinstva.

Sanda Franković