In memoriam: Višnjica Franković (rođ. Marković)

 

Višnjica Franković (rođ. Marković)

10.01.1934. Karlovac – 07.09.2018. Zagreb

Višnjica Franković rođena je u gradu na četiri rijeke. Mlinarsku školu upisala je 1948. godine. Prisjećajući se tog razdoblja rekla je: „… Sjećam se tog vremena kao vremena zajedništva, rada i gotovo vojne discipline, ali i osjećaja međusobne odanosti kao i posvećenosti budućem zanimanju…“ Nakon završetka škole godinu dana radi u ambulanti Vunene industrije u Karlovcu. Zatim se zaposlila u Klinici za dječje bolesti Zagreb kao odjelna medicinska sestra novoosnovanog prijemnog odjela. Poslijediplomski tečaj Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar upisala je 1956. godine. Kao studentica sudjeluje 1957. godine u terenskom istraživanju koje je organizirala Škola narodnog zdravlja, a rezultati istraživanja objavljeni su u knjizi Dabri i susjedna sela srednjeg Velebita – socijalno medicinska zapažanja. Nakon završetka studija upućena je u Višu školu za medicinske sestre u Puli gdje organizira stručni dio nastave. Od 1959. godine radi u Višoj školi za medicinske sestre u Zagrebu. Ostaje raditi u školi nakon ukidanja studijskog programa i povratka obrazovanja na srednjoškolsku razinu. Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije 1961. godine odlazi na jednogodišnji studijski boravak u London i Leeds. Stečeno znanje i iskustvo iskoristiti će u organizaciji nastave. Gotovo dvadeset godina sa učenicima boravi na Klinici za unutarnje bolesti KBC Zagreb. Sudjeluje u radu stručno – metodičkog praktikuma koji je djelovao u sklopu škole za sve zdravstvene škole u Republici Hrvatskoj. Ravnateljicom Škole za medicinske sestre Mlinarska imenovana je 1981. godine i na toj će funkciji ostati do umirovljenja 1991. Bila je aktivna u Savezu društva medicinskih sestara i tehničara SRH. Na jednom od redovnih sastanaka 1979. godine predlaže da se obnovi tradicija dodjele sestrinske značke prilikom uručenja svjedodžbi učenicima. Za svoj dugogodišnji rad u odgoju i obrazovanju novih naraštaja medicinskih sestara dobila je 1979. godine nagradu i priznanje International Council of Nurses 3M-ICN.

Sestra Višnja svojom je predanošću obilježila mnoge generacije medicinskih sestara, a svojim razumijevanjem i otvorenošću mnoge djelatnike Škole za medicinske sestre Mlinarska.

Škola za medicinske sestre Mlinarska u vrijeme školovanja i gotovo cijeli radni vijek bila je moj drugi dom. (Franković V. Sestrinski glasnik. 2008;4)

Ispraćaj Višnjice Franković biti će u utorak 11.09.2018. u 12.10 sati u krematoriju na Mirogoju.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail