Izvještaji Onkološko-hematološkog društva HUMS-a

IZVJEŠTAJ ONKOLOŠKO-HEMATOLOŠKOG DRUŠTVA HUMS-a

XVIII. SIMPOZIJA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

13.TEČAJA TRAJNE EDUKACIJE I  SVEČANOG OBILJEŽAVANJA 30 GODINA ONKOLOŠKO HEMATOLOŠKOG DRUŠTVA

Od 12.10.-15.10.2016 u Baškoj na otoku Krku održao se XVIII. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem i 13. Tečaj trajne edukacije te svečano obilježavanje 30. godišnjice Onkološko-hematološkog društva HUMS-a.

Pozdravnim govorom predsjednice Branke Svetec povijesnu i svečanu aktivnost Društva obilježili su na poseban način svojim sudjelovanjem doc.dr.sc. Dario Nakić, ministar zdravlja Republike Hrvatske, ravnatelj HZZO-a dr. Fedor Dorčić, predsjednica HKMS-a Slava Šepec, dipl.med techn i predsjednica HUMS-a, Tanja Lupieri, mag.med. techn.

Osim eminentnih i vodećih iz područja zdravstva Republike Hrvatske, ispred Europskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara (European Oncology Nursing Society, EONS) skup su pozdravili Andreas Charalambous, dipl, mr.sc., PGCert (Research), PhD (Oncology Nursing) i Dimitrios Papageorgiou, RN,MSc,PhD,Head Nurse Oncology Department Euroclinic Athens, President of The Hellenic Oncology Nurses Society.

Posebno nas je razveselila čestitka koja je stigla iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Na skupu je sudjelovalo oko 190 sudionika iz Cipra, Atene, Osijeka, Virovitice, Požege, Čakovca, Varaždina, Rijeke, Pule, Zadra, Šibenika, Splita i Zagreba, što je najviše do sada u povijesti Društva.

U sklopu 18. Simpozija održana su 32 stručna predavanja, 5 poster prezentacija i jedna interaktivna radionica. Glavne teme Simpozija bile su: pedijatrijska onkologija, ginekološka onkologija, skrb za hematološkog bolesnika, edukacija bolesnika i slobdne teme iz onkohematologije.

O novostima u liječenju i skrbi onkološko-hematoloških bolesnika na 13. Tečaju trajne edukacije doznali smo iz 18 stručnih predavanja i interaktivne radionice, a predstavljen je i priručnik za oboljele i njihove obitelji Rak debelog crijeva, čija su autorice prim.Ljubica Vazdar, dr. med i Jasminka Miličević,dipl.med.techn..

U subotu 15.10.2016. održana je i godišnja Skupština društva na kojoj je Marica Miščančuk prezentirala tridesetogodišnju povijest Društva, prisjetivši se osoba koje su radom doprinijele na prepoznatljivosti, suradljivosti, uvaženosti i međunarodnoj povezanosti Onkološko-hematološkog društva HUMS-a.

Silvija Piškorijanac iznijela je kratko izvješće o radu, razmjeni studenata (Ankara-Osijek) te našim aktivnostima u EONS-u.

Predsjednica Izvršnog odbora, Božena Kapitarić ukratko je predstavila medicinske sestre koje su se istaknule u radu u svojim klinikama, zavodima i odjelima te podijelila prigodne poklone koje su izradile članice Udruge „Nova nada“ iz Čakovca.

Predsjednica Društva Branka Svetec, iznijela je kratko izvješće o radu Društva u ovoj kalendarskoj godini. Tajnica Društva, Gordana Mamić predstavila je kandidate koji su poslali svoje zamolbe za mjesta predsjednice i tajnice Onkološko-hematološkog društva.

Na mjesto predsjednice izabrana je ponovo Branka Svetec, a na mjesto tajnice Nataša Išlić.

 

Za svoj besprijekoran, dosljedan i nadasve vrijedan šesnaestogodišnji rad na mjestu tajnice, Gordani Mamić zahvalili su svi članovi Društva i proglasili je počasnim članom Onkološko-hematološkog društva.

Vrijedno je spomenuti monografiju Onkološko-hematološkog društva i Zbornik radova kao vrijedne pisane povijesne dokumente.

Predsjednica Društva istaknula je kako je važno ustrajati u edukaciji i jačanju sestrinstva kao profesije, inzistirati na prepoznatljivosti i suradljivosti te poticati međunarodnu suradnju, povezanost i edukaciju.

 

 

Marica Miščančuk, bacc. med. techn.stručni učitelj

Dopredsjednica Onkološko-hematološkog društva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail