Izvještaj sa Tečaja za medicinske sestre i tehničare

Tečaj za medicinske sestre i tehničare Posebnosti skrbi za osobe sa šećernom bolešću Step by step

održan je 16.03.2018. u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora, Zagreb u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara, KB „Merkur“ Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Otvaranju tečaja prisustvovala je i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrina Mach.

Tečaju su prisustvovale kolegice iz cijele Hrvatske iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Tečaj se sastojao od dva dijela; prvi dio bio je posvećen šećernoj bolesti, gdje su bila predstavljena nova saznanja te načini liječenja i skrbi za pacijenta, dok je drugi dio bio posvećen dijabetičkom stopalu.

U drugom dijelu tečaja razmijenili smo znanja i informacije o raširenosti problema dijabetičkog stopala u Hrvatskoj te kako prepoznati dijabetičko stopalo u ranoj fazi. Predstavljen je rad prve Ambulante za dijabetičko stopalo u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac gdje se suradnjom multidisciplinarnog tima zbrinjavaju takvi bolesnici.

Na tečaju je bilo vrlo interaktivno, posebice zbog nejednakog pristupa i mogućnosti zbrinjavanja dijabetičkog stopala u našem zdravstvenom sustavu, odnosno u različitim dijelovima Hrvatske.

Zadaća ovakvih tečajeva je ukazati na problem dijabetičkog stopala, dati smjernice za prepoznavanje te osnažiti kolegice za edukaciju i rad na tom području u sredinama u kojima rade.

 

 

 

 

 

Tečaju je prisustvovalo 108 kolegica iz cijele Hrvatske, od kojih su mnoge izrazile zainteresiranost za ponavljanjem ovakvog tečaja.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali!

Izvješće pripremila:

Vilma Kolarić, dipl.med.techn

Predsjednica društva za dijabetes HUMS-a

Glavna sestra Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac KB „Merkur“

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail