Izvješće – Doprinos medicinske sestre/tehničara kvaliteti skrbi za hrvatskog branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja(MHB) i Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) – Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata (DMSTDR), potpisali su ugovor o financijskoj potpori projektu organizacije civilnoga društva temeljem Javnog natječaja ,,Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i dlanova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata” pod nazivomDoprinos medicinske sestre/tehničara kvaliteti skrbi za hrvatskog branitelja“. Voditelj projekta bila je Ljerka Pavković, dipl.med. techn., a izvoditeljice projekta doc.dr.sc Lovorka Brajković, klinički psiholog i prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr.med, specijalist psihijatar, uži specijalist psihoterapije.

U sklopu projekta organizirana je dvodnevna edukacija u Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja – ZIKZ u Zagrebu, koju je HKMS vrednovala kao Tečaj prve kategorije. Edukacija je bila namijenjena koordinatorima za hrvatske branitelje te medicinskim sestrama/tehničarima koji su direktno u kontaktu s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji na kojem je sudjelovala 81 medicinska sestra/tehničar iz MORH-a, Županje, Siska, Pule, Slavonskog Broda, Požege, Vukovara, Bjelovara, Koprivnice, Knina, Zadra, Virovitice, Lipika, Pakraca, Rijeke, Zaboka, Vinkovaca, Splita, Ogulina, Zagreba i učenicima Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Skup su pozdravili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja g. Dinko Tandara u ime Ministra HB g. Tome Medveda, predsjednica HKMS gđa. Slava Šepec, predsjednica HUMS-a gđa. Tanja Lupieri, gđa. Tatjana Bekić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Vlasta Vučevac, predsjednica Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a Blaženka Horvat i ravnatelj ZIKZ-a g. Veljko Đorđević.

Edukacija je najvećim dijelom bila usmjerena na komunikaciju s oboljelima od PTSP-a kroz radionice s izvoditeljicom projekta Lovorkom Brajković, dok je o specifičnosti organizacije palijativne medicine za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji prisutne upoznala izvoditeljica projekta Marijana Braš.

Nevenka Mišić, dipl. socijalna radnica iz Uprava za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć MHB-a upoznala je prisutne o pravima na zdravstvenu zaštitu izvan standarda obveznog zdravstvenog osiguranja, iz službe za ugovaranje zdravstvene zaštite HZZO Tatjana Bekić, dr.med. govorila je o ulozi HZZO-a u skrbi za hrvatske branitelje te rješavanju bitnih problema u ostvarivanju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, Vlasta Vučevac dr.med. uvela je prisutne u palijativnu skrb sa naglaskom na palijativnu skrb za hrvatske branitelje, Marin Golčić, dr med. iz Rijeke o ulozi liječnika u timskom radu u palijativnoj skrbi uz specifičnost skrbi branitelja i mogućnostima volontiranja, Tanja Fistrić, mag.med.techn. sa temom Koordinator za branitelje u zdravstvenim ustanovama – iskustva iz KB Dubrava te duhovni savjetnik mag.theol. Vjekoslav Uvalić tr.đakon s temom „Uloga duhovnika u skrbi za hrvatske branitelje“.

Otvorena su mnogobrojna pitanja i napisani zaključci koji će biti upućeni u Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo zdravstva, HZZO, HKMS i HUMS. U izradi je letak-vodič koji će pomoći medicinskim sestrama/tehničarima u radu s hrvatskim braniteljima koji će se poslati u zdravstvene ustanove.

Zaključak je da se edukacija treba nastaviti i postati sastavni dio edukacije svim medicinskim sestrama i tehničarima koje sudjeluju u skrbi hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i svih drugih stradalnika Domovinskog rata bez obzira na razinu obrazovanja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail