Izložba pod nazivom „Put humanosti – Štefanija Papailiopulos od volonterke Crvenog križa do nagrade Florence Nightingale “

U povodu Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, Hrvatski Crveni križ organizirao je izložbu pod nazivom „Put humanosti – Štefanija Papailiopulos od volonterke Crvenog križa do nagrade Florence Nightingale “. Ovo je prvi puta da Hrvatski Crveni križ organizira izložbu kojom odaje počast sestrinstvu, osobito volonterki Crvenoga križa Štefaniji Papailiopulos. Medicinska sestra Štefanija Papailiopulos ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskom sestrinstvu i zdravstvu, ističući se svojim predanim radom u ruralnim zajednicama diljem Hrvatske.
Na izložbi je osim privatne zbirke obitelji Usmiani i Hrvatskog Crvenog križa, korištena građa Zbirke za povijest sestrinstva HUMS-a, Škole za medicinske sestre Mlinarska i privatne zbirke Josipa Božića. Na otvorenju izložbe učenice Škole za medicinske sestre Mlinarska čitale su ulomke iz zapisa Štefanije Papailiopulos o uvjetima rada na selu objavljene u Sestrinskoj riječi.
Bila nam je osobita čast sudjelovati u ovom iznimnom projektu.
Izložba će biti otvorena do 20. prosinca u Zagrebu, a nakon toga, vjerujemo da će oduševiti medicinske sestre i građane u drugim gradovima Hrvatske.


KATALOG IZLOŽBE

„Nije lako spavati svaki mjesec u drugom krevetu ili često na slamnjači na podu. Putovanja su puna avantura, zaleđene rijeke, blato do koljena, a nerijetko prijevoz završi u snijegu ili blatu. U takvim situacijama jedino je bilo moguće nastaviti pješice. Nakon toga noge bi bile pune modrica, odjeća blatna, a soba u koju su sestre bile smještene, hladna bez tople vode.“. Papailiopulos Š. Sestra Ani priča o domaćinskim tečajevima. Sestrinska riječ. 1934;1-2:7-12

Sanda Franković
Voditeljica Zbirke za povijest sestrinstva HUMS-a

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail