Čestitamo Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja 2021. god.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se širom svijeta obilježava 12. svibnja na dan rođenja začetnice suvremenog sestrinstva Florence Nightingale čestitamo njihov dan.
Svjetska zdravstvena organizacija je u suradnji s Međunarodnim vijećem medicinskih sestara proglasila 2020. i 2021. godinama medicinskih sestara i primalja kako bi istaknula važnost sestrinske profesije za zdravlje zajednice.

Ovogodišnja poruka Međunarodnog vijeća medicinskih sestara glasi: Sestrinstvo glas koji vodi – vizija budućnosti zdravstvene zaštite, kako bi ukazali na nezamjenjivu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu i izvan njega. Teme kojima su upozorili na probleme u sestrinskoj profesiji na svjetskoj razini su: Infekcije COVIDOM-19 i smrt medicinskih sestara i ostalog osoblja, Stres i “sagorijevanje” u sestrinstvu i manjak medicinskih sestara i njihovo zadržavanje.

Protekla godina bila je izuzetno izazovna i zahtjevna za sve nas, a naša zajednička borba protiv COVIDA-19 ujedinila nas je u cijelom svijetu. Svojim znanjem i iskustvom pokazali smo kako smo spremni nositi se s nepoznatim i vrlo zahtjevnim situacijama.

Ponosni smo na profesionalni i predani rad medicinskih sestara i tehničara u vrijeme pandemije COVID-19 jer smo time doprinijeli stabilnosti zdravstvenog sustava te dali građanima osjećaj sigurnosti i povjerenja.

Ove godine u Hrvatskoj slavimo i obilježavamo stotu obljetnicu od početka obrazovanja medicinskih sestara koja je započela osnivanjem Škole za sestre pomoćnice, 15. siječnja 1921. godine u Zagrebu.

U zahvalnost za izniman doprinos u doba pandemije COVID-19 i potresa u Hrvatskoj svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

Tanja Lupieri
Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail