Svjetski tjedan dojenja 2023

Suradnja Društva patronažnih sestara HUMS-a i Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje ostvrena u lokalnoj zajednici.

Svake godine se u svijetu prvi tjedan kolovoza na poseban način obilježava Svjetski tjedan dojenja.

Prema Svjetskoj alijansi za dojenje (WABA- World Alliance of Breastfeeding Action), geslo za ovu 2023.godinu kako za Svjetski tako i za Nacionalni tjedan dojenja( prvi tjedan u listopadu, je “OMOGUĆITI DOJENJE: podržati zaposlene roditelje”.
“Za sve koji se bave zaštitom, podrškom i promicanjem dojenja naglasak je na tome kako nastaviti dojenje i zapošljavanje ili povratak na posao; kakav je utjecaj plaćenog dopusta, podrške na radnom mjestu i novonastalih normi roditeljstva na dojenje kroz prizmu samih roditelja. Ciljana publika, uključujući vlade, kreatore politika, radno okruženje, zajednice i roditelji, bit će angažirani za svoje ključne uloge u osnaživanju obitelji i održavanju okruženja koje pogoduje dojenju u poslovnom životu nakon pandemije, što je usklađeno s tematskim područjem 4 kampanje WBW-SDG 2030.( Globalni ciljevi održivog razvoja).
Zašto je ovo važno? Jer je pandemija COVID-19 nepovoljno je utjecala na žene koje rađaju povećavajući rizik od nezaposlenosti i gubitka sredstava za život te prekidajući pristup prenatalnoj, postnatalnoj i daljnjoj podršci i uslugama podrške dojenja u sustavu zdravstvene zaštite i moramo uzeti u obzir lekcije naučene tijekom pandemije i ažurirati politike socijalne zaštite roditelja koje će odgovoriti na trenutnu situaciju.” stoji na webu WABA.
A kako se to svi u nekoj zajednici organiziraju primjer je u Osječko-baranjskoj županiji gdje je DZOBŽ u suradnji s KBC Osijek,  OŽB Našice, FDMZ,  DPS HUMS-a i HUSD, bio organizator aktivnosti kroz gotovo cijeli tjedan:
1.8.2023.- predavanja za zdravstvene djelatnike u KBC Osijek
2.8.2023.- tradicionalno održavanje grupe za podršku dojenju na otvorenom u Perivoju kralja Tomislava, uz podjelu pozivnica za besplatni trudnički tečaj
3.8.2023.- predavanja za zdravstvene djelatnike u OŽB Našice
4.8.2023.- online panel “Omogućiti dojenje:podržati zaposlene roditelje”, putem zoom platforme
3.-11.8.2023.- besplatni trudnički tečaj u DZ Osječko-baranjske županije
Patronažne sestre DZ OBŽ, člnice podružnice HUMS-a DZOBŽ, su održale niz grupa za podršku dojenju diljem cijele županije i sudjelovale u svim aktivnostima.
U sve su bili uključeni i mediji i sa svoje strane podržali STD2023- Slvonska televizija, Osječka televizija, Glas Slavonije koji su objavili prigodne sadržaje.
Emisija “Produženi vikend” Osječke tv i Karmela Bebek posvetili su ovoj temi tridesetak minuta u razgovoru s patronažnom sestrom Zoricom Kovač, predsjednicom Društva patronažnih sestara i predsjednicom Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje, te dodatno objavili intervju s majkom dojiljom koja se vratila na radno mjesto,  o njezinom iskustvu i kako to izgleda u praksi, čime je STD2023 prigodno zaokružen.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail