Predstavljanje projekta Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi u Osijeku

19.lipnja 2023.je u Osijeku održan Tematski sastanak- podrška dojenju na području Osječko – baranjske županije na kojem su sudjelovale patronažne sestre članice podružnice HUMS-a DZOBŽ.

Sastanak je organizirao Uravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ u suradnji s udrugom Roditelji u akciji – Roda, Bankom humanog mlijeka pri KBC Zagreb i Timom za provođenje Programa za promicanje dojenja u RH na području OBŽ.

Cilj sastanka je unapređenje aktivnosti u podršci darivanju humanog mlijeka i promociji i podršci dojenja na području OBŽ uz uključivanje sto šireg kruga dionika života u lokalnoj zajednici.
Uz pozvane iz područja OBŽ, sudjelovala je i okupljene pozdravila izv.prof. dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak – predsjednica Povjerenstva za dojenje MZ RH.
Direktorica udruge RODA – Roditelji u akciji , Ivana Zanze je predstavila projekt Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi i preliminarne rezultate ankete o stavovima majki o darivanju mlijeka, s posebnim osvrtom na odgovore majki iz OBŽ.

Banka humanog mlijeka osnovana je 2019.godine uz podršku UNICEF-a, te već u početku pokazala svoju ključnu ulogu tijekom potresa na području Zagreba kad su sve zalihe banke upućene za opskrbu novorođenčadi iz Petrove – svima nam poznate scene izmještanja inkubatora s bebama u KB Dubrava. Važno je da svijest o ljekovitim svojstvima humanog mlijeka dopre do svih te da se omogući prikupljanje humanog mlijeka iz regionalnih centara – Rijeka, Split, Osijek, jer majke darivateljice žele darivati višak svog mlijeka a na odgovornima je da im to omoguće.
Uz svoje kolegice iz patronaže i suradnice iz MZ RH, na sastanku je sudjelovala i predsjednica Društva patronažnih sestara HUMS-a, od travnja i novoizabrana predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje- Zorica Kovač, mag.med.techn.,IBCLC.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail