Proslava 50. obljetnice Podružnice Županijska bolnica Čakovec

Čakovečka podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) proslavila je 50 godina djelovanja. Svečanošću i proslavom povodom velikog jubileja te predstavljanjem brošure o dosadašnjim predsjednicama podružnice HUMS-a u čakovečkom restoranu Kristal u petak 16.03.2018. završio je tjedan prepun događanja u organizaciji čakovečke podružnice.

Priredbi su uz mnogobrojne članove podružnice HUMS-a nazočili mnogi uzvanici. Na samom uvodu prisutnima se obratila predsjednica Podružnice Božena Kapitarić koja je svojim izlaganjem podsjetila na pet desetljeća rada i na predsjednice Podružnice koje su ju vodile i promicale vrijednosti sestrinstva. Bivša predsjednica podružnice, umirovljena medicinska sestra Dragica Kolenić je u ime svih bivših predsjednica podružnice podsjetila prisutne što znači zvanje medicinske sestre za društvo te naglasila kako biti medicinska sestra ili medicinski tehničar nije posao već poziv koji traje 24 sata dnevno. Svečani skup pozdravili su i predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri, predstavnica Hrvatske komore medicinskih sestara Ruža Evačić, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije Marija Prekupec, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Županijske bolnice Čakovec Nenad Škvorc, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, predsjednik Županijske lige protiv raka Hussein Saghir, predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Emil Vibović, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora Međimurske županije Dubravka Kapun, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payer Pal. U ime grada Čakovca medicinskim sestrama i tehničarima zahvalio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, europske i protokolarne poslove David Vugrinec, a u ime Županije pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač. Medicinske sestre i tehničari koji su dugi niz godina članovi podružnice u znak zahvale dobili su prigodne poklone, a to su: Jelena Blažinčić, Marija Dolenčić, Emilija Herceg, Nevenka Maček, Marijan Kukolić, Slavica Jagarinec, Zdravko Mikolaj, Marija Nestić, Sidonija Veble te Ana Vinko. Podružnica je zahvalila i medicinskim sestrama koje su nažalost na dugotrajnom bolovanju – Jolanda Jalšovec i Nedeljka Novak. Prigodne poklone u znak zahvale dobile su i sve dosadašnje predsjednice podružnice: Marija Vrančić, Dragica Kolenić, Ana Antonović, Ljiljana Arsenić, Vesna Hozmec Blažić, Smiljana Furdi, Zdenka Jarni, Miljenka Igrec te Božena Kapitarić. Poklone u znak zahvale dobile su i sve dosadašnje glavne sestre ŽB Čakovec: Marija Vrančić, Marija Bartolić, Ana Antonović, Nevenka Horvat i Nenad Škvorc. Podijeljene su i zahvalnice svim pojedincima, ustanovama, institucijama i tvrtkama koje pomažu rad čakovečke podružnice HUMS-a, a na kraju svečanosti promoviran je i parfem Florence koji je izrađen u Čakovcu posebno za medicinske sestre i tehničare. U glazbenom dijelu programa nastupala je Ženska vokalna skupina KUD-a Veseli Međimurci, Zbor Srednje škole Čakovec i Zbor učiteljica Osnovne škole Ivanovec.

 

 

 

U srijedu 14. ožujka 2018. u predvorju novog paviljona ŽB Čakovec otkrivena je spomen ploča u znak zahvale i sjećanja svim medicinskim sestrama i tehničarima, sudionicima Domovinskog rata Međimurske županije koji su s velikim srcem, puni uvjerenja u ispravnost svojih postupaka, ne misleći na vlastiti život, pokazali što znači biti zdravstveni djelatnik, čovjek, humanist i domoljub, kao i zahvala dragom kolegi, medicinskom tehničaru Josipu Topleku, koji je za svoju domovinu nesebično dao svoj život. Ploču su na prigodnoj svečanosti pred mnoštvom okupljenih djelatnika Županijske bolnice i predstavnika udruga Međimurske županije proizašlih iz Domovinskog rata otkrili medicinska sestra Štefanija Rešetar, sudionica Domovinskog rata, međimurski župan Matija Posavec te ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić. Otkrivanju spomen-ploče nazočila je Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Specijalne bolnice Lipik i predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a koja je tom prilikom istaknula kako je ovo peta ploča koja je postavljena poginulom kolegi, a koje Društvo podiže. Otkrivanju spomen-ploče nazočila je ispred Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, predsjednica podružnice Božena Kapitarić i obitelj Josipa Topleka – supruga Marija i sin Alen. Blagoslov je dao vlč. Stjepan Markušić, dušobrižnik u Županijskoj bolnici Čakovec.

Obilježavanje 50. obljetnice djelovanja čakovečke podružnice HUMS-a nastavlja se u narednim mjesecima nizom stručnih predavanja za članove podružnice što je i jedan od najvažnijih ciljeva udruge.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail