Obilježavanje Dana sestrinstva u Medicinskom učilištu Srednje škole Bedekovčina

Tajnica Društva za povijest sestrinstva Božica Jurinec pozdravila sve prisutne u ime predsjednice HUMS-a Mirjane Dumančić i predsjednice Društva za povijest sestrinstva Sande Franković nakon čega je održala predavanje „Sestrinski broševi kroz povijest“ Predstavila je sestrinski kalendar, istaknula važnost istraživanja povijesti sestrinstva, probleme u prikupljanju povijesne građe te  prisutne upoznala sa aktivnosti Društva, osnovanoga 19. ožujka 2013.

Društvo za povijest sestrinstva je, osim navedenog, na manifestaciji organiziralo i reviju pod nazivom „Sestrinske uniforme kroz povijest“ koju su osmislili članovi Društva Tomislav Kovačević, Božica Jurinec, Sanda Franković, Iva Vinduška i Tanja Glavaš. Reviju je vodila Božica Jurinec. Prikazano je 13 uniformi koje su nosili učenici prve generacije 5. razreda Škole za medicinske sestre Bedekovčina. Prikazane su bile uniforme: Milosrdne braće Sestara milosrdnica, Udruženja Rudolfinki, uniforme s područja Hrvatske koje su se koristile 60-ih godina 20. stoljeća i to uniforma srednje medicinske sestre i njegovateljice te uniforme koje su se koristile od 1979.godine i na kraju revije je prikazano 5 modela  sestrinskih uniformi koje se danas koriste u svakodnevnom radu.

Svaka uniformu je popraćena izlaganjem u kojem je opisano  razdoblje i mjesto u kojem se nosila te specifičnost tog razdoblja.

Osim navedenog nastavnice Medicinskog učilišta zajedno s učenicima su osmislile i namjestile „retro ambulantu“. U retro ambulanti su bili brojni predmeti koje su sestre nekada koristile za rad. Dan sestrinstva je primjereno obilježen u prisutnosti brojnih sestara s područja Krapinsko zagorske županije.

Božica Jurinec

http://www.zagorje.com/fotogalerija/dan-sestrinstva

http://www.zagorje.com/clanak/bedekovcina/ovako-su-izgledale-uniforme-medicinskih-sestara-kroz-povijest

http://ss-bedekovcina.skole.hr/?news_hk=1&news_id=8266&mshow=1155#mod_news

http://www.radio-zlatar.hr/go.php?go=novosti&ID=11060&vrsta=V

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail