Izvještaj sa 14. tečaja trajne edukacije Onkološko-hematološkog društva

Onkološko-hematološko društvo HUMS-a održalo je 14. Tečaj trajne edukacije od 5. – 7. listopada 2017. u Baškoj na otoku Krku. Na Tečaju su prisustvovala 133 sudionika iz Osijeka, Slavonskog Broda, Varaždina, Novog Marofa, Klenovnika, Čakovca, Karlovca, Šibenika, Splita, Dubrovnika, Rijeke i Zagreba. Održano je 30 predavanja i 2 radionice. Kroz interaktivne radionice doznali smo o iskustvima i zadovoljstvu bolesnika liječenih novim lijekovima koji se primjenjuju supkutano u onkološko-hematološkim centrima u Hrvatskoj. Istaknuti su novi pristupi u liječenju i praćenju bolesnika imunoterapijom, liječenje leukemije u današnje doba, novosti u antiemetskoj suportivnoj terapiji, analgetik nove generacije, antimikrobne podloge u prevenciji infekcije CVK-a, menadžment kožnih nuspojava i nove smjernice u prehrani onkološko-hematoloških bolesnika.

Palijativna skrb onkološko-hematoloških bolesnika veliki je problem današnjice. Udruga za palijativnu pomoć “SRCE“ predstavila nam je aktivnosti, koje s puno empatije i sinergije, ulijeva nadu i dostojanstvo u posljednjim danima života. Doznali smo kako i koliko obrazovanje o palijativnoj skrbi stječu učenici u školama za medicinske sestre kroz obavezne i izborne module te praktične vještine usvojene formalnim, neformalnim i informalnim oblicima učenja. Obrađene su i sestrinske intervencije bolesnika na palijativnoj radioterapiji, utjecaj periferne neuropatije na kvalitetu života te bol kao sestrinska dijagnoza u palijativnoj skrbi.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 7. listopada, obilježili smo noseći ružičastu vrpcu kao znak potpore svim oboljelim od raka dojke te važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Podršku radu Onkološko-hematološkog društva i važnost edukacije o novostima u liječenju u onkologiji i hematologiji istaknula je i predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri. Edukaciju smo završili godišnjom skupštinom na kojoj je podneseno izvješće o radu Društva te je predložen kalendar događanja za sljedeću godinu.

Evaluacija 14. Tečaja trajne edukacije pokazala je zadovoljstvo sudionika te je predloženo studijsko putovanje u Onkološko-hematološki centar na Dan onkoloških medicinskih sestar, koji se obilježava 18. svibnja. Radni sastanak Izvršnog odbora donio je odluku da se tečaj trajne edukacije održava zasebno od stručnog skupa Društva te na taj način omogući sudjelovanje više kolegica s radovima. Donesena je odluka o potrebi za podacima broja oboljelih medicinskih sestara od karcinoma te ukupnom broju zaposlenih sestara na onkološko-hematološkim odjelima u RH. Najavljeno je organizirano sudjelovanje HUMS-a u javnozdravstvenoj nacionalnoj akciji snimanja Milenijske ružičaste vrpce koju organizira Savez udruga protiv raka dojke, a kao podrška oboljelima od raka dojke u Gospiću 14.10.2017.

Marica Miščančuk

Dopredsjednica Onkološko-hematološkog društva

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail