13. Hrvatski dan mimoza

Diljem Hrvatske u okviru 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 20. do 26. siječnja, obilježen je 13. Hrvatski dan mimoza. Prema podacima HZZJZ od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. g. oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika). Prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini umrlo je 125 žena od posljedica bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika).

U Osijeku je na Trgu Ante Starčevića 25. siječnja uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, Gradska liga protiv raka Osijek u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Izviđačkim klubom Javor iz Osijeka, Medicinskom školom Osijek, KBC Osijek, DZ Osijek, Mammae klubom Osijek, Ja Ka udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika, organizirala javnozdravstvenu akciju i podjelu edukativnih materijala s informacijama i savjetima o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kao te o cijepljenju protiv HPV-a.

O NPP-u

Ministarstvo zdravstva RH potaknuto značajem sprječavanja i ranog otkrivanja malignih bolesti donijelo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji je treći – iza programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva. Program se provodi od studenog 2012. Od velikog značaja je svijest žena o brizi za vlastito zdravlje napose u reproduktivnoj dobi, što uz ostalo podrazumijeva redovite ginekološke preglede uz jednostavnu metodu probira – Papa testom moguće je uočiti sve promjene tkiva koje bi upućivale na malignu bolest..

O HPV-u

Govoreći o ovoj malignoj bolesti, nemoguće je ne spomenuti infekciju HPV virusom ( u 99,7% slučajeva uzrokuje rak vrata maternice), značaj uvođenja testiranja na HPV u probiru za žene iznad 30 godina, te cijepljenje protiv HPV-a koje je besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda. Najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji uzrokuju rak vrata maternice su tipovi virusa 16 i 18. Kako je rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života, smatra se da je najkritičnije razdoblje za infekciju doba adolescencije.

HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože o kožu, zaraziti se može bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom nositeljem virusa. Većina nosilaca HPV-a ne zna da je zaražena, gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u jednom trenutku svog života, kod većine se infekcija spontano povuče djelovanjem imunološkog sustava, ali virus ostaje. Važno je naglasiti da kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa, što znači da postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice. Informiranje i zdravstveno odgojne mjere imaju važnu ulogu u prihvaćanju cijepljenja kao važne mjere u očuvanju vlastitoga zdravlja.

Rekli su…

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban pozvala je roditelje da cijepe svoju djecu protiv HPV-a u osmom razredu osnovne škole, i djevojčice i dječake, kako je to i preporučeno Nacionalnim programom cijepljenja protiv HPV-a.

“… postoje predrasude oko toga da bi cijepljenje protiv HPV-a moglo značiti dozvolu za nekontrolirano, neodgovorno spolno ponašanje…“

„Kod nekih žena strah od ishoda pregleda/nalaza testiranja, sprječava ih u dolasku na pregled. U takvim slučajevima od velikog je značaja podrška i upućivanje, zdravstveno odgojni rad patronažnih sestara“

Vulnerabilne skupine

U zaštiti zdravlja važno je osigurati dostupnost najosjetljivijim skupinama, a kad je riječ o ženama, uz adolescente to su i žene s invaliditetom sa svojim specifičnim potrebama. Podatci govore da je njihov odaziv na preventivne preglede vrlo nizak što dodatno povećava rizik za narušavanje zdravlja i ukazuje na potrebu edukativnih aktivnosti.

Preporuke za muškarce i žene za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

Educirati se o svome zdravlju

Zaštiti svoje spolno zdravlje

Cijepiti se protiv HPV-a

Preporuke za žene za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

Redoviti ginekološki pregledi

Jesti što više voća i povrća

Redovito se baviti tjelovježbom

Ne pušiti i ne konzumirati alkohol

Više na poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/tjedan-prevencije-raka-vrata-maternice-2020/

 

Autor teksta: Zorica Kovač, mag.med.techn.

Fotografije: Gojko Mitić i DZ Osijek

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail