Stručna društva HUMSa organizirala obilježavanje „Noći knjige“

Damjan Abou Aldan predstavio novu knjigu Metodika zdravstvene njege

Dana 23.4.2019. u čitaonici knjižnice Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je 8. po redu manifestacija „Noć knjige“. Tradicionalna je to suradnja između Društva za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) i knjižnice Škole narodnog zdravlja.

Program je počeo pozdravom voditeljice knjižnice Lovele Machala Poplašen, prof., ravnateljice Škole narodnog zdravlja prof.dr.sc.Mirjane Kujundžić Tiljak, te voditeljice diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva doc.dr.sc.Lana Škrgatić.

Prvi dio programa započeo je uvodnom riječju predsjednice Društva za povijest sestrinstva HUMSa Sande Franković, prof. koja je naglasila značaj same manifestacije ali i iznimnu suradnju sa Školom narodnog zdravlja. Objasnila je značaj fenomena umijeća u prakticiranju samog sestrinstva.

Umjetnički dio programa započeo je koreografskom izvedbom Petre Šimunić, bacc.med.techn. i plesnom pedagoginjom na skladbu „I see fire“. Nakon plesne točke Damjan Abou Aldan, mag.med.techn. održao je predavanje na temu Estetske spoznaje u sestrinstvu – smjer autentičnog sestrinstva. Predavanje je bilo koncipirano prema dvije glavne teme i pitanja u sestrinstvu: Što je uopće umijeće sestrinstva i kako umjetnički sadržaji mogu biti inkorporirani u edukaciju medicinskih sestara? Tijekom večeri u prostoru čitaonice bile su izložene i slike Damjana Abou Aldana, i to:

Mudrost“, 80 x 100 cm, ulje na platnu, 2017.

Zahvalnost“, 140 x 100 cm, ulje na platnu, 2017.

Stare stepenice“ 40 x 28 cm, ulje na platnu 2013.

Florence Nightingale“, 70 x 50 cm, ulje na platnu 2012.

Nakon predavanja uslijedilo je čitanje poezije sestre Stane Lovrić. Pjesme je čitala Marija Križić, bacc.med.techn., nastavnica zdravstvene njege. Tijekom večeri pročitane su sljedeće pjesme: „Priča malog bajtara“ (posvećena prijatelju iz djetinjstva), „Ima jedna Slavonija“ (posvećena zavičaju), te „Jer ti si sestra“.

Izlaganje na temu Muzikoterapija – glazba kao lijek održao je Marin Čargo, mag.med.techn., student solo pjevanja na Muzičkoj akademiji. Kolega Čargo je prikazao i rezultate istraživanja primjene Mozartove glazbe u skrbi za pacijente nakon cerebrovaskularnog inzulta.

U drugom dijelu programa uslijedilo je predstavljanje knjige „Metodika zdravstvene njege“ kojoj je autor Damjan Abou Aldan a izdavač Medicinska naklada. O knjizi su govorile recenzentice Sanda Franković i Višnja Pranjić, ispred izadavača Anđa Raič, te sam autor.

Metodika zdravstvene njege prvi je sveobuhvatni priručnik koji donosi pregled ne samo povijesti i sadašnjosti obrazovanja medicinskih sestara, nego i niz metodičkih preporuka za svakodnevnu nastavnu praksu.

Sestrinstvo Republike Hrvatske doživljava najintenzivnije promjene upravo u segmentu obrazovanja, a zadaća ovog priručnika je prikazati recentna kretanja u svjetskoj praksi sestrinskog obrazovanja, te poštujući naše obrazovne specifičnosti i tradiciju, ponuditi prijedloge i preporuke za nastavnike i mentore zdravstvene njege. Namijenjen je svim nastavnicima zdravstvene njege i mentorima na svim razinama obrazovanja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail