Pulmološko društvo HUMS-a obilježava Svjetski dan borbe protiv Tuberkuloze – 24. ožujka 2021.

 

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. ožujka, jer je na taj dan Robert Koch, 1882. godine svijetu obznanio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, bakterije Mycobacterium tuberculosis za koje je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu. Tuberkuloza je bolest stara koliko i čovječanstvo. U mjestu Alit-Yam, na izraelskoj obali Sredozemnog mora, pronađene su kosti majke i djeteta stare 9000 godina, na kojima su otkriveni konzervirani ostaci stanica bakterije, uzročnika tuberkuloze te isto tako nađene su tuberkulozne promjene na kralježnicama egipatskih mumija.

Epidemijsko širenje tuberkuloze u Europi započinje u 17. stoljeću, a u 18. stoljeću epidemija doseže svoj vrhunac s gotovo 900 umrlih na 100.000 stanovnika. U tom razdoblju tuberkuloza je bila poznata kao „bijela kuga“ zbog izrazitog bljedila kože oboljelih. Sredinom 19. stoljeća njemački liječnik dr. Herman Brehmer otvara u prirodi ustanovu za oboljele u kojoj se protiv bolesti bori svježim zrakom, dobrom higijenom i prehranom, s vrlo dobrim rezultatima.

Bolest se uspješno počinje liječiti tek od 1946. godine otkrićem i masovnom primjenom antibiotika Streptomicina. Pojavom na antibiotike otpornih sojeva 80-ih godina, smanjila se i mogućnost iskorjenjivanja tuberkuloze. Posljedična pojava većeg broja slučajeva Mulit Drag Resistant (MDR) tuberkuloze dovela je do proglašenja globalnog hitnog stanja od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 1993. godine.

Predstoji nam mnogo posla kako bi se tuberkuloza eliminirala do 2030. godine kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zacrtala u svojim strateškim dokumentima. Skrivena opasnost manje incidencije leži u manjoj svjesnosti o Mycobacterium tuberculosis kao mogućem uzročniku bolesti te posljedičnom kašnjenju u postavljanju dijagnoze. Kako svaki bolesnik u prosjeku zarazi od 10-15 svojih kontakata godišnje, iznimno je važno pravovremeno posumnjati i potvrditi bolest da bi se spriječilo širenje infekcije. Stoga je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze prigoda da se još jednom naglasi da tuberkuloza nije bolest koja se događa nekome drugome te da svatko od nas može oboljeti.

                                                                                Predsjednica Pulmološkog društva HUMS-a

                                                                     Tatjana Munko, magistra sestrinstva

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail