Promocija knjige Stane Lovrić I opet bih bila sestra – svjedok jednog vremena

Stana Lovrić, skromna i samozatajna, mnogo puta nagrađivana, književnica u duši i po opredijeljenju medicinska sestra napisala je autobiografsku knjigu:  I opet bih bila sestra, svjedok jednog vremena.

Autorica u knjizi piše „…i tako će se spisateljstvo kroz cijeli moj život ispreplitati s profesionalnim radom, obogaćujući me na poseban način.“

Medicinska sestra, Stana Lovrić tijekom impresivnih 50 godina profesionalnog rada nikada ne zaboravlja čovjeka ispred sebe. Njezina životna i profesionalna filozofija zrcali se u dvije riječi Čovjeku prilazeći (zbirka pjesama objavljena 1988.)

Obiteljske situacije koje opisuje „…ozračje je u nama taložilo sigurnost da – možemo…“, autorici daju iznimnu snagu i biti će pokretač brojnih aktivnosti tijekom cijelog profesionalnog rada.

…a onda sam se odlučila početi pisati svoju sestrinsku priču, smatrajući da bi neke događaje valjalo sačuvati od zaborava…

Možemo puno toga naučiti i iščitati iz rečenica objavljenih u ovoj autobiografiji. Knjiga sadrži duboka razmišljanja, intimne dvojbe, svjedoči vremenu kada su medicinske sestre u Hrvatskoj ulagale veliki trud kako bi sestrinstvu na našim prostorima osigurale status profesije.

Opisuju se događaji i brojni aktivni sudionici vremena prije i poslije Domovinskog rata, nastojeći ne zanemariti povijesnu građu i povijesne činjenice.

Svaka medicinska sestra u Hrvatskoj treba pročitati knjigu, koja će joj poslužiti kao nadahnuće i potaknuti ju na razmišljanje kako bi i sama na svoj način doprinijela profesiji kojoj pripada.

Večer promocije knjige okupila je brojnu publiku. Salon Škole za medicinske sestre u Mlinarskoj je bio prepun, praznog mjesta nije bilo. Direktorica škole Asja Jelaković pozdravila je autoricu i sve prisutne te kao i uvijek dala bezrezervnu podršku sestrinskim aktivnostima. Ispred Društva za povijest sestrinstva HUMS-a, Sanda Franković zahvalila je na prilici da sudjeluje i doprinese stvaranju knjige.

Rosana Svetić Čišić pripremila je film koji je dao presjek poglavlja, najistaknutije odlomke i misli knjige.

Sanda Franković, urednica koja je preuzela uređivanje povijesne građe istaknla je vrijednost pisane riječi i važnost povijesnih uvida.

Branka Duvnjak je pozvana kao važan sudionik ranih devedesetih u povijesti hrvatskog sestrinstva da iznese svoje viđenje doprinosa knjige. Pročitavši svoju pjesmu, Branka je svojim emocijama potaknula i druge na introspekciju i obnavljanje sjećanja.

Autorica knjige Stana Lovrić glasom prepunim uzbuđenja, sreće i emocija zahvalila je svima na dolasku, urednicima na velikom doprinosu, trudu i radu u nastajanju knjige.

Ideja o suradnji na knjizi između autorice i Rosane Svetić Čišić započela je jedne večeri na koncertu gospel zbora Sunce u organizaciji Udruge dobrote Marijini obroci. Posve prirodno se stoga nametnulo  gostovanje gospel zbora Sunce na promociji. Zbor se svojom izvedbom u potpunosti uklopio u atmosferu, vedrim i radosnim notama. Pjesmom i plesnim koracima doprinijeli su pozitivnom ozračju promocije. Otpjevavši tri pjesme iz svog repertoara zaokružili su svečanost.

Iznenađenje te večeri, bila je rođendanska torta  za autoricu  koja je baš na taj dan 9. ožujka napunila 79 godina. Pjesmom svih nazočnih i gašenjem svjećica na torti završio je službeni dio promocije.  Svjedočiti promociji knjige s tako puno pozitivne energije koja pršiti od vedrine, prijateljstva i sreće doista je prilika koju svatko treba iskusiti i pohraniti je među lijepe uspomene.

 

Rosana Svetić Čišić

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail