Obilježavanje Svjetskog tjedna dojenja

Društvo patronažnih sestara aktivno je u promicanju zdravlja, kroz svakodnevnu praksu patronažnih sestara u domovima korisnika, u prilici su pružiti stručnu pomoć majkama i obiteljima u ostvarenju ciljeva u dojenju.

Mnogobrojne su udruge i dionici društvenog života aktivno uključeni u obilježavanje WBW2021.

U Domu zdravlja OBŽ, patronažne sestre, članice podružnice HUMS-a, uz podršku ravnateljstva i županijskog Ureda za zdravstvo, u suradnji s ostalim dionicima društvenog života, daju inicijativu stvaranja društvene klime sklone dojenju- jedinom prirodnom načinu hranjenja novorođenčadi I male djece. Organizirane su razne aktivnosti : grupe za podršku dojenju, besplatni tečaj za buduće roditelje, online diskusija na temu KOD-A, edukativne radionice o dojenju I njezi djeteta za zdravstvene radnike I buduće majke, nastupi u medijima.

Prema Svjetskoj alijansi za dojenje(WABA), moto ovogodišnjeg tjedna dojenja je “Zaštita dojenja: ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST”. Ovime se apelira na sve dionike u društvu da se uključe u nastojanja s ciljem zaštite, podrške I promicanja dojenja za zdravlje budućim generacijama.
Obzirom na 40- u obljetnicu usvajanja Međunarodnog pravilnika o zabrani reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko (KOD-A), posebice se naglašava značaj primjene ovog dokumenta na prvom mjestu u zdravstvenim ustanovama i općenito, te podizanje razine svijesti kakve su i koliko ozbiljne posljedice nedojenja na zdravlje.

U kontekstu pandemije, dojenje je prioritet i svi smo odgovorni podržati ga, svatko može učiniti nešto a zajedno možemo puno više- stvorimo “topli lanac podrške” majkama i obiteljima.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail