Obilježavanje Svjetskog dana KOPB-a – 15.11.2023

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koja se može spriječiti i liječiti, uzrokuje nedostatak daha, kronični kašalj i iskašljavanje, a razvija se polako i obično postaje očita nakon 40 ili 50 godina starosti. KOPB je visoko rasprostranjen u općoj populaciji i trenutno je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, procjenjuje se da tri milijuna ljudi godišnje umre od KOPB-a. Očekuje se da će se taj broj povećati zbog starenja i stalne izloženosti populacije čimbenicima rizika. Izloženost duhanskom dimu i drugim udahnutim toksičnim česticama i plinovima glavni su čimbenici rizika za KOPB. Kako bolest napreduje dnevne aktivnosti, poput hodanja stubištem, nošenja kovčega, te aktivnosti samozbrinjavanja oboljelima postaju teške i naporne. Također, bolest postaje znatan financijski teret zbog ograničenja učinkovitosti na radnom mjestu i kod kuće, te dovodi do povećanja ukupnih troškova liječenja.

Mnogi slučajevi KOPB-a mogu se spriječiti izbjegavanjem ili ranim prestankom pušenja. Kronična opstruktivna plućna bolest ne može se izliječiti, međutim dostupni medicinski i fizikalni tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma, poboljšanju kvalitete života, te smanjenju rizika od smrti. Najučinkovitiji i najisplativiji dostupni tretman za oboljele od KOPB-a , a koji i dalje puše je prestanak pušenja. Prestanak pušenja može usporiti napredovanje bolesti. Predviđa se u narednih 10 godina da će se ukupna smrtnost od KOPB-a povećati za više od 30%, ako se ne poduzmu hitne mjere za smanjenje osnovnih čimbenika rizika, posebice – uporabe duhana.

Ne postoji lijek za KOPB, ali rana dijagnoza i liječenje važni su za usporavanje napredovanja simptoma i smanjenje rizika od novih pogoršanja bolesti. Postoji nekoliko radnji koje osobe s KOPB-om mogu poduzeti kako bi poboljšale svoje cjelokupno zdravlje i pomogle u kontroli KOPB-a:
• prestati pušiti
• provoditi redovitu tjelesnu aktivnost i plućnu rehabilitaciju
• cijepiti se protiv upale pluća, gripe i koronavirusa
• pravilno koristiti propisane inhalacijske terapije

Zbog svega gore navedenog, Globalna inicijativa za kroničnu opstruktivnu bolest pluća (engl. The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) organizira Svjetski dan KOPB-a u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima i grupama pacijenata oboljelim od KOPB-a širom svijeta. Prvi Svjetski dan KOPB-a održan je 2002.godine. Svake godine organizatori u više od 50 zemalja širom svijeta provode javnozdravstvene aktivnosti među općom populacijom, zdravstvenim djelatnicima i bolesnicima. Tema Svjetskog dana KOPB-a 2023. bit će „Disanje je život – djelujte ranije” i održava se 15. studenoga. Cilj ovogodišnje teme je istaknuti važnost ranog preventivnog djelovanja za zdravlje pluća. Održavanje zdravlja pluća sastavni je dio budućeg zdravlja i dobrobiti – sada je važnije nego ikad djelovati što prije!

Ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a, Specijalna bolnica za plućne bolesti i Pulmološko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara organizirati će 14.11.2023 u poslijepodnevnim satima u prostorima poliklinike SBZPB; „Dan otvorenih vrata“ u sklopu obilježavanja dana KOPB-a. Svi zainteresirani moći će doći, napraviti spirometriju, razgovarati sa liječnikom/spec. pulmologom, ponoviti i/ili naučiti tehnike pravilne primjene inhalacijskih lijekova (pumpice), te tehnike pravilnog disanja pod nadzorom respiratornih fizioterapeuta. Također, Opća bolnica Varaždin- Služba za plućne bolesti i tuberkulozu, Klenovnik i Pulmološko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara organizirati će stručno predavanje 15.11.2023 povodom dana KOPB-a, s najnovijim aktualnostima vezanim uz ovu kroničnu bolest.

Cilj navedenih javnozdravstvenih aktivnosti i stručnog predavanja biti će podizanje svijesti o kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti (KOPB) i poboljšanju skrbi bolesnika oboljelih od KOPB-a. Kroz edukaciju opće populacije i zdravstvenih djelatnika istaknuti će se važnost postavljanja pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma, a koji se odnose na poteškoće sa disanjem, očuvanju kvalitete života oboljelih, prestanku pušenja. Respiratorni fizioterapeuti pokazati će vježbe i tehnike pravilnog disanja i ispuhavanja i pravilne tehnike kašljanja i iskašljavanja; zdravstveni djelatnici pokazati će pravilno korištenja pumpica i inhalatora.

Munko Tatjana mag. sestrinstva
Predsjednica Pulmološkog društva
Specijalna bolnica za plućne bolesti

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail