Javnozdravstvena akcija povodom 10 godina rada udruge SVE za NJU i Dana narcisa

Budimo zajedno

Utrka za fajterice

u subotu, 24. ožujka 2018. od 10.00 do 14.00 sati

u Parku Zrinjevac, Trg Nikole Šubića Zrinskog

Dan narcisa obilježava se prve subote u proljeću i niz godina ima važnu ulogu u osvješćivanju javnosti o načinima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Udruga SVE za nju osnovana je 21. ožujka prije 10 godina i Dan narcisa na neki način obilježava i kao svoju godišnjicu postojanja. Ove godine zajedno SVE za NJU i Hrvatski zavod za javno zdravstvo tim povodom organiziraju javnozdravstvenu akciju „Budimo zajedno – Utrka za fajterice“ u Parku Zrinjevac. Akciju podržavaju: Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Udruga studenata medicine CroMSIC, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klinički bolnički centar Zagreb.

Tradicionalno, na edukativnim štandovima HZJZ i SVE za NJU građanima će biti dostupne informacije i edukativni letci o prevenciji i Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji. Tijekom trajanja akcije posjetitelji će moći donacijom za narcise i prigodne majice podržati nastavak rada Centra za psihološku SVE za NJU.

Tema javnozdravstvene akcije je zajedništvo u liječenju i brizi za bolesnice. Na akciji će se tako ujediniti svi koju pružaju podršku bolesnicama: članovi njihovih obitelji, prijatelji te predstavnici svih organizacija koje pružaju podršku akciji, a među njima su onkolozi, medicinske sestre, farmaceuti, liječnici obiteljske medicine, studenti, djelaznici HZJZ, ŠNZ „Andrija Štampar“ i drugi, i naravno predstavnici Udruge. Pozivamo sve građane da svojim sudjelovanjem daju podršku oboljelima jer je opća društvena podrška i senzibilitet javnosti bitan segment u liječenju i procesu oporavka i reintegracije u društvo. Utrku za fajterice vodit će ambasador akcije Bruno Šimleša. Cilj akcije je podizanje svijest u javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i promicanje sveobuhvatke podrške oboljelima.

Nakon Utrke za fajterice organizatori su pripremili posebno događanje Dream team štafetu u kojoj sudjeluju u ime svih oboljelih Ana Pavlović, Iva Grgić Ozimec i Ljiljana Pranjić. Program će voditi Bruno Šimleša i Frano Riđan.

U sklopu akcije organizirana je humanitarna utrka pod nazivom Utrka za fajterice oko parka Zrinjevac, a svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti preko izazova „Trčim za fajterice“ na platformi www.cinipravustvar.hr. Čini pravu stvar je jedinstvena online društvena platforma koja svakome omogućava da se angažira i na jednostavan način uz pomoć prijatelja i poznanika prikupi donacije za neki dobrotvorni cilj. Akcija nije natjecateljskog već simboličnog i humanitarnog karaktera, jer svi koji prođu kroz cilj su pobjednici, a prikupljeni iznos od kotizacija namijenjen je za Program psihosocijalne podrške ženama oboljelima od raka. Oni koji žele sudjelovati u utrci mogu uplatiti 20 kuna kotizacije (prema mogućnostima i želji i više) na https://cinipravustvar.hr/izazov/utrka-za-fajterice/18956 s naznakomTrčim za fajterice“ ili na štandu Udruge na Zrinjevcu na dan akcije. Registracija i pripreme počinju u 10 sati, a početak utrke je u 11 sati.

Detaljne informacije mogu se naći na mrežnim stranicama Udruge www.svezanju.hr i FB.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže i budu dio velikog tima za podršku oboljelima.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail