Izvještaj – „Žive slike iz povijesti sestrinstva“ – revija povijesnih sestrinskih uniformi

  „Žive slike iz povijesti sestrinstva“ – revija povijesnih sestrinskih uniformi

  1. kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, 3 – 6. 11. 2016. Zagreb, Westin

Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a sudjelovalo je 04. 11. 2016. na 6. kongresu Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara sa revijom “Žive slike iz povijesti sestrinstva“.

5

 

Društvo za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) osnovano je 19. ožujka 2013. godine u Zagrebu. Cilj Društva je izvući iz zaborava mnoge materijale iz bogate sestrinske povijesti te ih prezentirati sestrinskoj, ali i široj javnosti. Društvo je usmjereno prema sljedećim aktivnostima: prikupljanje povijesne građe iz područja sestrinstva (fotografije, uniforme, broševi, filmovi, knjige, zapisnici, audiovizualni zapisi); arhiviranje prikupljenih podataka i materijala; analiza sestrinskih časopisa; uključivanje Društva u srodne međunarodne organizacije; promoviranje povijesti hrvatskog sestrinstva kroz izložbe i predavanja (škole, šira društvena zajednica); izrada sestrinskog kalendara; organiziranje stručnih skupova; aktivno sudjelovanjena skupovima ostalih stručnih društva HUMS-a. Dosadašnje aktivnosti Društva su: sudjelovanje u obilježavanju Dana sestrinstva na centralnoj proslavi i proslavama u podružnicama HUMS-a; revije povijesnih uniformi na skupovima drugih Društava HUMS-a; sudjelovanje na obilježavanju Noći knjige u knjižnici Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i izrada sestrinskog kalendara.

32

„Žive slike iz povijesti sestrinstva“ revija je praćena opisom zajednica i osoba te njihovih nastojanja u skrbi za bolesne i potrebite i ujedno opisuje povijesne trenutke u kojima je sestrinstvo u Hrvatskoj od poziva prerastalo u profesiju. U reviji su korištene originalne uniforme i replike izrađene prema dostupnim originalima. Uniforme za koje ne postoje originali rekonstruirane su prema fotografijama i dostupnoj pisanoj građi. Reviju su nosili učenici  5D razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska.

31

Sanda Franković, Tomislav Kovačević, Ksenija Brajković, Iva Vinduška,  Božica Jurinec, Zvonimir Kralj, Žive slike iz povijesti sestrinstva – revija povijesnih sestrinskih uniformi / Live pictures from the history of nursing – display of historical nursing uniforms  (sažetak) Cardiologia Croatica, 2016;11(10-11):592.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail