Izvještaj sa II Simpozija – Međunarodni dan osoba sa stomom

Simpozij povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s izvedenom stomom 21.10.2016

„Borba s predrasudama ili izazov vrijedan borbe“

 

Život sa stomom uistinu je borba s predrasudama ali prvenstveno je izazov vrijedan borbe. Težeći izvrsnosti u svom radu i ove godine organiziran je Simpozij povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa izvedenom stomom.

Inicijativa je krenula od medicinskih sestara sa odjela opće i abdominalne kirurgije Opće bolnice “Dr.Ivo Pedišić”, Sisak uz nesebičnu potporu liječnika, fizioterapeuta i  psihologa naše ustanove.  Simpozij je organiziran od strane Podružnice HUMS-a Sisak, OB dr.Ivo Pedišić Sisak, HLZ – podružnice Sisak. Ovogodišnjim simpozijem naglasak je stavljen na poboljšanje kvalitete života nosioca stome, poticanje međusobne suradnje i razvoj multidisciplinarnog tima. Edukativna predavanja zdravstvenih djelatnika, predavanje enterostomalnog terapeuta kolegice Ivanke Benčić i održana radionica,  značajno su doprinijeli kvaliteti ovog Simpozija. Simpoziju je prisustvovalo 140 sudionika svih razina zdravstvene zaštite, koji su svojom podrškom pokazali kako zajedničkom suradnjom možemo postići promjene. S ciljem informiranja javnosti o problemima nosioca stome simpozij je popratila i Županija sisačko –moslavačka, Mreža TV te lokalni radio (više na linku : http://mreza.tv/vijesti-22-10-2016/).

Podršku ovom simpozija pružile su i predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri i potpredsjednica HUMS-a Marija Gilja, pokazujući kako je Hrvatska udruga medicinskih sestara uistinu Udruga koja stoji iza svojih članova i promovira sestrinstvo kao profesiju. Odaziv kolega i kolegica iz različitih Ustanova  izvan naše Županije dobar je primjer kako trebamo težiti unaprjeđenju naše struke i prihvatiti izazove koje ona stavlja pred nas. Život sa stomom izazov je vrijedan borbe, a ovim Simpozijem mi smo to i potvrdili.

S poštovanjem

Stručni i organizacijski odbor Simpozija

Tanja Miodrag, bacc.med.techn., Alma Pisarić bacc.med.techn., Ivana Peterle Kesner bacc.med.techn., Marina Šimunić dipl.med.techn., Nataša Graho dipl.med.techn., Danijela Škvorc,bacc.med.techn.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail