Izvještaj sa II. Dvodnevnog edukacijskog rekreacijskog simpozija

II. DVODNEVNI EDUKACIJSKO REKREACIJSKI SIMPOZIJ

STRES U PEDIJATRIJSKOJ SESTRINSKOJ SKRBI

FENOMEN STRESA – KRIZE, PROBLEMI I IZVANREDNE SITUACIJE U PEDIJATRIJSKOJ SESTRINSKOJ SKRBI

Hotel Matija Gubec, Stubičke Toplice, 16-17.veljače 2018.g.

Ciljevi simpozija bili su utvrditi što činimo u svrhu rješavanja stresa i kako ga interpretiramo. Otvaramo li nova vrata i poglede nakon stresnih situacija ili jednostavno samo zatvaramo poglavlja koja nam nisu bila ugodna. Kako stres djeluje na naše samopouzdanje i koliko ga doživljavamo kao neuspjeh? Što možemo učiniti da stres bude pozitivno iskustvo, da djeluje na nas stimulirajuće i da nam bude prijatelj? Kako mobilizirati energiju za optimalno funkcioniranje?

Prilikom otvaranja Simpozija u pozdravnom govoru predsjednice Pedijatrijskog društva HUMS-a, Kristine Kužnik, odali smo počast povodom smrti dugogodišnjoj članici Pedijatrijskog društva i dugogodišnjoj glavnoj sestri Klinike za pedijatriju KBC Zagreb kolegici Katici Šešo. Medicinska sestra Katica Šešo bila je aktivan član ove zajednice dugi niz godina, te je svojim radom i stručnošću podigla i odgojila mnoge naraštaje pedijatrijskih medicinskih sestara. Simpozij je svojom prisutnošću uveličala i pozdravila nazočne predsjednica HUMS-a, Tanja Lupieri.

U stručnom dijelu predavanja kroz uvod o motivaciji kao glavnom preduvjetu profesionalnog zadovoljstva, dr. Snježane Mališe ( Hrvatsko katoličko sveučilište ), te osnovnim saznanjima o krizi i stresu u dječjoj dobi prof. Brune Proface ( Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba), došli smo do glavne teme Okruglog stola Simpozija „Medicinska sestra u izvanrednim i kriznim situacijama“. Pod izvrsnim vodstvom Gorana Latkovića, mag.oec. (Doktorska škola Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku) i Karoline Kramarić, mag.med.techn. (KBC Osijek, Klinika za pedijatriju), kroz teme iz svakodnevnog života u izvanrednim situacijama na radnom mjestu provele su nas pedijatrijske medicinske sestre iz KBC Split, KBC Sestre milosrdnice, OB Josip Benčević-Slavonski Brod i KBC Osijek. Iz njihovih svjedočanstava proizlazi zaključak da nas velike stresne situacije obilježavaju za cijeli život, trenuci kada u sekundi moramo donijeti odluku o tuđem životu, ponekad nesvjesni samog čina mijenjaju nas same za cijeli život. I ništa više iza toga nije isto. Rijetko postoje timovi za psihosocijalnu pomoć osoblju u takvim situacijama, te su u pravilu prepušteni sami sebi. Nerijetko ako smo voditelji pojedinih službi koje su sudjelovale u izvanrednoj situaciji moramo dati izvještaj za medije za koji nas nitko ne priprema. Stoga su kroz svoja predavanja magistar G. Latković i doc.dr. sc. Tea Vukušić Rukavina pokušali pojasniti i predočiti nam kako se uspješno nositi s kriznim situacijama i kako takve situacije uspješno iznijeti u medijima.

Drugi dio Simpozija bio je baziran na psihološkim radionicama o otkrivanju vlastitih vrijednosti, o bezuvjetnoj savjesnosti, do pokazivanja Mindfulness vježbi u izvedbi profesionalnog trenera. Kroz popodnevni dio nakon iscrpnih, hvalevrijednih predavanja, organiziran je program rekreacije i opuštanja za sve sudionike Simpozija.

Svaki stres je podražaj pri kojem se javljaju prirodne reakcije organizama – pozitivne ili negativne. Reakcije na stres su individualne. Ponekad određena razina stresa na nas djeluje stimulirajuće ili pak izaziva efekt stvaranja dodatnih problema, ulaska u krize i stvara povećane količine grešaka. Ovakvim edukacijama širimo svoje vidike, znanja i doprinosimo boljem suočavanju sa stresom. Kroz dva dana nastojali smo spojiti profesionalnu edukaciju sa relaksacijom, te na taj način nastojati pridonijeti smanjenju razine stresa. Na Simpoziju je sudjelovalo 115 medicinskih sestara pedijatrijske zdravstvene skrbi, uz pozvane goste predavače.

U Zagrebu, 15.ožujka 2018.godine

Predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a

Kristina Kužnik,mag.med.techn.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail