Izvještaj sa 1. Stručni skupa Društva ortopedije i traumatologije te 4. Stručnog skupa Društva medicinskih tehničara – gipsera

Od 12.10. do 14.10.2107 u Falkenstiner Funimation Hotel Borik – Zadar, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike i Ministarstva zdravstva održan je 1. Stručni skup Društva ortopedije i traumatologije te 4. Stručni skup Društva medicinskih tehničara – gipsera. Skupu je nazočilo 150 sudionika iz Hrvatske te gosti iz Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Teme stručnog skupa bile su: prevencija ozljeda, postoperacijska zdravstvena njega bolesnika nakon operacija lokomotornog sustava, prevencija infekcija, imobilizacija prijeloma, osobitosti u dječjoj traumatologiji i ortopediji.

Na skupu je održano 30 predavanja na zadane teme, a nakon predavanja održane su i tri radionice na temu „Funkcionalna stabilizacija prijeloma“ i „Tretman kroničnih rana modernim oblogama“. Cilj radionica bio je prikazati nove metode liječnja prijeloma sintetskim imobilizacijskim materijalima i upoznati se s karakteristikama modernih obloga kod liječenja kroničnih rana.

Skup se pokazao kao vrlo interesantan zbog odabira tema, kvalitete samih izlaganja, i zainteresiranost sudionika u aktivnom sudjelovanju u radu radionica.

Kao zaključak Skupa nameće se potreba za adekvatnim profesionalnim odgovorom na nove tehnike i metode liječenja u ortopediji i traumatologiji, te izraženost veća potrebe za usvajanjem znanja o novim spoznajama kroz literaturu i razmjenu iskustava na stručnim skupovima. Stoga će se zajednička stručna događanja Društva za ortopediju i traumatologiju HUMS-a i Društva medicinskih tehničara gipsera HUMS-a nastaviti.

Karmela Hrastinski

Predsjednik Društva ortopedije i traumatologije

Mario Škalic

Predsjednik Društva medicinskih tehničara gipsera

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail