Izvještaj s Tečaja trajne edukacije Društva medicinskih sestara dječjih vrtića- „Modeli prevencije u odgojno obrazovnoj praksi“

U organizaciji Društva medicinskih sestara dječjih vrtića HUMS-a dana 25. listopada 2019. g na Tribini grada Zagreba održan je Tečaj II kategorije pod nazivom „Modeli prevencije u odgojno obrazovnoj praksi“
Na Tečaju je sudjelovalo 100 medicinskih sestara/tehničara – zdravstvenih voditelja iz cijele Hrvatske.
Radni dio Tečaja počeo je predavanjem dr. med. Ane Križanović (KB Sveti Duh) na temu „Ambliopija i nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, čime je stavljen naglasak da je ovim preventivnim pregledom moguće definirati 90% svih anomalija vida, a slabovidnost uspješno otkriti, liječiti i izliječiti do 7. godine života.

Ispred Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva, predavanje na temu „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“ održala je dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, dr. dent. med. Prezentiran je Pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama koji je proveden u sklopu provedbe Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja. Osnovni cilj Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja je podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja kao bitnog čimbenika općeg zdravlja i kvalitete života.

Nastavno na predstavljanje Pilot projekta „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“ predstavljeni su i standardi za provođenje te rezultati samog projekta. Predstavila ih je mr. sc. Marijana Radić Vuleta, dr. dent. med. ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Predavanje na temu „Traume zubi“ održao je prof. dr. sc. Božidar Pavelić sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu te je naglasio ulogu medicinske sestre u prevenciji padova kod djece odnosno pravilnih postupaka zbrinjavanja djeteta ukoliko je došlo do traume zuba.

Ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo edukaciju o mogućnostima korištenja edukativnog materijala iz područja promicanja zdravlja u predškolskoj dobi predstavila je Maja Lang Morović, prof. reh., koja je sudionike upoznala s brošurom „Živjeti zdravo u vrtiću“ nastalom u sklopu projekta „Živjeti zdravo“.

Nakon uvodnih predavanja održana su izlaganja medicinskih sestara – zdravstvenih voditeljica s prikazima dobre prakse.
„Prikaz rezultata ankete o iskustvima vrtića u području organiziranog pranja zubi“, održala je Vedrana Čabraja, bacc. med. tech., DV Matije Gupca, Zagreb. Rezultati ankete korišteni su prilikom izrade smjernica na Nacionalnoj razini.
Preventivni program zaštite zdravlja zubi u vrtiću – primjer dobre prakse – Zagreb, održala je Marijana Dolički, dipl. med. tech., DV Maksimir, Zagreb, koja je izložila primjere provođenja zdravstvenog odgoja u vrtiću u svrhu unapređivanja zdravlja zubi te prikazala hodograme aktivnosti kao prikaz starog i učinkovitog modela prije uvođenja novih smjernica za četkanje zubi u dnevnu rutinu.
Kolegica Dolores Eškinja Kos, mag, med, tech., DV Kockica, Kršan izložila je rezultate dvogodišnjeg ispitivanja pojavnosti karijesa mliječnih zubi kod djece u jaslicama i vrtiću te poduzetih mjera zdravstvenog odgoja djece, roditelja i odgajatelja.
Kolegica Natalija Žmegač, bacc. med. tech. DV Leptir, Zagreb prenijela je iskustvo svog vrtića u Pilot projektu Nadziranog četkanje zubi u vrtićima i školama.
Izlaganje o „Utjecaju prehrane na zdravlje zubi“ pripremila je Silvija Mokrovčak, bacc. med. tech., DV Hrvatski Leskovac, Zagreb.
Višnja Malezija Jurić, mag. med. tech. DV Kolibri, Zagreb izložila je vrijedan i učinkovit način prevencije „Individualna prevencija zubnog kvara“.
Željka Švarc, bacc. med. tech., DV Tratinčica, Zagreb održala je predavanje „Metode i oblici rada zdravstvenog voditelja u odgojno-obrazovnom radu“ kao presjek mogućnosti preventivnog rada u odgojno – obrazovnoj praksi.
Glavni zaključci Tečaja :
• Na svim razinama zdravstvene zaštite medicinska sestra ujedno je i edukator, no dječji vrtić kao odgojno – obrazovna ustanova je okruženje u kojem ovaj aspekt rada itekako dolazi do izražaja.
• U prevenciji je važan pristup cijeloj obitelji, pa tako smjernice preporučaju mjere od trudnoće do rođenja i rane dobi djeteta.
• Uloga zdravstvenih djelatnika je poticati primjerenu stomatološku skrb, pozitivne oralne navike kao i prepoznavati rizik za razvoj zubnog kvara.
• Za unapređenje oralnog zdravlja uz javnozdravstveni pristup, jasne nacionalne smjernice, neizostavna je uloga vrtića koji treba djelovati poticajno i odgojno uz roditelje kao osnovni model i temelj usvajanja trajnih navika oralne higijene.

Kao zahvalu predavačima, a ujedno s ciljem podrške građanskoj inicijativi Dana kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj” ( 25., 26., i 27.10.), u ime Društva darovali smo im sadnice ukrasnih stabala.

Izvještaj pripremila: Edita Prelec, dipl. med. tech.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail