In memoriam: RENATA GOLUBIĆ (1955. – 2020.)

Renata Golubić rođena je u Puli, 22.4.1955. godine. Školu za medicinske setre završila je u Vrapču 1974. godine. Na Višoj školi za medicinske sestre u Zagrebu 1989.g. diplomirala je s temom „Nuspojave kod primjene psihofarmaka“.

Stručni rad započela je 1974. u Traumatološkoj bolnici u Zagrebu, no već krajem 1974. dolazi u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Osnivanjem Kliničkog odjela Psihijatrijske bolnice Vrapče 1992. godine, raspoređena je za glavnu sestru prijamnog odjela, a 1995. na mjesto glavne sestre Službe za liječenje psihoneuroza u Podsusedu. Od 1996. do 2002. godine sudjeluje kao koterapeut u velikoj grupi branitelja liječenih od PTSP-a.

Od 1998. raspoređena je i na poslove medicinske sestre za kontrolu bolničkih infekcija. U mirovinu odlazi 2010. godine te od tada volontira kao stručni suradnik u Središnjem uredu HUMS-a.

 

Istaknula se i dala veliki doprinos stručnom radu u Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara gdje od 1992. u dva mandata obnaša dužnost predsjednice Podružnice HUMS-a Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Organizirala je posjete psihijatrijskim bolnicama na Rabu, Ugljanu, Splitu i Puli. Organizirala je i sudjelovala u brojnim javnozdravstvenim i humanitarnim akcijama HUMS-a.

Autorica je i koautorica brojnih članaka i radova iz područja sestrinstva. Područja njenog profesionalnog interesa bila su iz područja psihijatrijskog sestrinstva, etike, organizacije rada, kvalitete, intrahospitalnih infekcija i sestrinske dokumentacije.

Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Psihijatrijskog društva medicinskih sestara i tehničara HUMS-a. Podpredsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara bila je od 2004. do 2006. godine.

Za svoj rad dobila je brojna priznanja i zahvalnice Hrvatske udruge medicinskih sestara. Od Psihijatrijskog društva HUMS-a dobila je nagradu „Darja Benussi“ na koju je bila izuzetno ponosna. Aktivno je sudjelovala na brojnim kongresima u zemlji i inozemstvu.

Surađivala je s Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP- a.

Kao najveće vrijednosti isticala je važnost duhovnosti u sestrinskoj profesiji. Svojom energijom poticala je i motivirala te bila snažan pokretač i organizator, uvijek s osmijehom na licu.

S tugom se opraštamo od naše drage kolegice Renate koja je svojim istaknutim djelovanjem dala veliki i značajan doprinos radu Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Draga Renata, ponosni smo što si svojim požrtvovnim radom bila pozitivni primjer svima nama i zahvalni što si bila „Dobri duh“ naše Udruge.

Zauvijek ćeš biti u našim srcima.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail