In memoriam: Snježana Grković-Janović(1933.-2020.)

U svome domu u Splitu, 1. listopada 2020. preminula je Snježana Grković-Janović, spisateljica i – u aktivnom radnom odnosu – socijalna radnica. Rođena 1933. godine u Zagrebu. Učiteljsku školu završila je u Sarajevu 1951. godine. Nakon učiteljske prakse u bosanskom selu, započela je studij književnosti i diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1958. godine. Stekla je i diplomu Više škole za socijalne radnike u Beogradu 1960. godine. Zahvaljujući međunarodnoj stipendiji (Cleveland International Program), usavršila se u primjeni grupnog socijalnog rada s djecom i mladima. U Splitu živi od 1970. godine. Nagradu Općine Split dobila je za osnivanje i razvoj savjetovališta za roditelje i dječjih radionica pri osnovnim školama. Bila je članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Pisala je prekrasno i bajkovito za djecu, uvjerljivo autobiografski za odrasle.

Kao kći sestre Lujze Janović-Wagner imala je prigodu upoznati brojne sestre, te očima znatiželjne djevojčice pratiti majku i njezin rad.
Smatrala je vrijednim taj rad opisati u tri knjige Sestra Lujza (2003.), Lujzin dnevnik : dnevnički zapisi Lujze Janović-Wagner iz Drugoga svjetskog rata (2008) i  Sestrinska riječ: između sućuti i dužnosti (2015.).

Iskreno se divila naporima koje su sestre pomoćnice ulagale u razvoj jedne nove profesije, a motiv za istraživanje povijesti hrvatskog sestrinstva najbolje je opisati njenim riječima: „Nepotrebno je obrazlagati da pred sestrinstvom stoje još mnoge dionice neprijeđenog puta, ali ni jedna generacija ne bi smjela imati osjećaj da počinje ispočetka. Ne može se gledati samo naprijed. Moramo se stalno osvrtati na prijeđeni put po kome su prethodnici ostavili svoje znakove i svoje svjetionike.“ (Sestra Lujza, 2003.)
Lujza Janović Wagner i sestre pomoćnice koje su djelovale između dva svjetska rata bile su osobe koje su utrle sve bitne puteve hrvatskog sestrinstva koje i danas pratimo, a Snježana Grković Janović zadužila nas je svojim knjigama, otimajući taj pionirski rad zaboravu.
Zahvalni smo joj na tom trudu.

Sanda Franković

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail