Hospital Days 2016., 29.-30.9.2016. – Izvješće

 

Ovogodišnji jubilarni Hospital days održan je pred više od 700 sudionika iz sektora zdravstva, IT-a, farmacije i zdravstvenog osiguranja u zagrebačkom Hypo Event u organizaciji tvrtke IN2. Tijekom prvog dana održano je 30 predavanja s najaktualnijim temama iz zdravstva.

Glavna tema Sestrinskog bloka bila je Upravljanje ljudskim resursima i vjerujem da ćemo se svi složiti kako je danas od neizmjerne važnosti znati upravljati svim resursima, ali se jedno od najzahtjevnijim upravljanjem čini ono vezano uz ljudske resurse.

Tako postoje razni odjeli, službe, osobe unutar tih službi koje su zadužene za praćenje, razvoj, unapređenje ljudskih resursa prepoznavajući u njima potencijale za određena radna mjesta, projekte, razvoj ustanove, kvalitetu usluge i svega onog pri čemu bi određena ustanova trebala biti prepoznatljivija i konkurentnija od drugih. Odnosno, bolesnik kvalitetnije i sigurnije zbrinut. Postoje li takve službe, odjeli, stručnjaci u zdravstvenim ustanovama i prepoznaju li oni i koriste li te ljudske i stručne potencijale ili se radi samo o popunjavanju brojki u sistematizaciji radnih mjesta? Postoje li programi i prakse unapređivanja ili programi razvoja karijere sukladno potrebama, stručnim sposobnostima i stručnoj spremi ili je praksa upravo suprotna? Tko, čime, kako i na koji način prati broj i kvalitetu medicinskih sestara unutar jedne ustanove? Potiče li se i ulaže li se u njihovo obrazovanje? Zbog posljedica lošeg upravljanja ljudskim potencijalima dolazi do odlaska medicinskih sestara svih razina obrazovanja na rad u inozemstvo u svojim najboljim životnim, ali i stručnim godinama.

Predavanja koja su održana 29.9.2016. u Sestrinskom bloku su:

1. Ljudski resursi u zdravstvenim ustanovama – potencijali ili samo brojke u sistematizaciji radnih mjesta?-Josipa Bišćan
Kroz predavanje prikazan je osvrt na problematiku upravljanja ljudskim resursima, naročito u području sestrinstva koji se na kraju i odražavaju na kvalitetu i ishod zdravstvene njege, te da li uopće medicinska sestra ima mogućnost upravljanja svojom karijerom ili je sve samo stvar puke sreće, spleta okolnosti, naklonosti nadređenih.
2. Zašto sam otišla? – Traganje za perspektivom – Asija Delalić
Kroz kratki filmski prikaz (zbog nemogućnosti dolaska kolegice na Konferenciju) kolegica A. Delalić podijelila je svoje iskustvo i razloge zbog kojih je otišla raditi u inozemstvo, te tamo nastaviti graditi svoju karijeru.

3. Prilagodba radnog mjesta starenju radne snage: izazovi organizacije rada u sestrinstvu-Marija Gilja
Zanimljivo predavanje o problemu da li uopće možemo u zdravstvenim ustanovama upravljati zaposlenicima starije životne dobi, i nedostatke pretvoriti u prednosti i kako udruženim snagama rušiti negativne predrasude, poticati dobne različitosti i graditi radno okružje u kojem svaki djelatnik može u potpunosti koristiti svoje potencijale.

4. Izazovi u upravljanju ljudskim resursima u zdravstvenoj njezi-Vlasta Krešić
U predavanju su prikazani temeljni čimbenici, ali i izazovi u upravljanju ljudskim resursima u zdravstvenoj njezi: strategijsko upravljanje ljudskim potencijalima, planiranje potrebnog broja i strukture medicinskih sestara, analiziranje i oblikovanje poslova i radnih mjesta medicinskih sestara, izbor i uvođenje medicinskih sestara u posao, praćenje i ocjenjivanje uspješnosti, te stvaranje primjerene organizacijske klime.

5. Primjena informatičke tehnologije/IT kao alata vođenja u sestrinstvu u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi – Brankica Rimac, Josipa Bišćan
Uspostave odjela informatike kao dijela strukture upravljanja sestrinstvom rukovodečoj sestri omogućuje primjenu njege vođene znanjem, ali i upravljanje osobljem. Dio informatizacije bolničke zdravstvene ustanove predstavlja sestrinska dokumentacija koja sadrži kategorizaciju pacijenata u svrhu praćenja procesa pružanja adekvatne njege pojedinog pacijenta sukladno njegovim zahtjevima i potrebama ovisno o zdravstvenom stanju.

Zaključak:
Sestrinski blok je bio izuzetno dobro posjećen od medicinskih sestara ali i drugih zdravstvenih djelatnika (ukupno prisutnih 46 sudionika) što govori i o velikom interesu za navedenu temu, no interes javnosti za probleme u sestrinstvu je još uvijek nedovoljan.

Izvješće napisali: Josipa Bišćan i Vlasta Krešić

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail