Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a postalo članom Europskog udruženja za povijest sestrinstva (EAHN)

Društvo za povijest sestrinstva postalo je 24.2.2019. 15.članom Europskog udruženja za povijest sestrinstva – EAHN (European Association for the Histroy of Nursing) eahn.eu/about-the-eahn. Ciljevi EAHN su:

–   Podupiranje znanstvenog rada u području povijesti sestrinstva

–   Promocija i razumijevanje povijesti sestrinstva

–   Podrška inicijativama kao što su muzeji, popularna događanja i publikacije.

–   Promicanje interdisciplinarne suradnje.

Glavna je zadaća povezivanje i suradnja među članicama Udruženja kako bi se doprinijelo popularizaciji povijesti sestrinstva, ali i istaknuo značaj iste kao znanstvene discipline nužne za profesionalizaciju sestrinstva.

Komunikacija među članovima je virtualna, a jednom godišnje organizira se i zajednički susret predstavnika članova. Ovogodišnji sastanak bit će 5. i 6.7. u gradiću Cirencester (UK). Tjekom sastanka planira se rasprava o pokretanju europskog znanstvenog časopisa na temu povijesti sestrinstva. Ujedno, sastanak će označiti i pripreme za Međunarodni kongres koji će se povodom 200.g. od rođenja Florence Nightingale održati sljedeće godine u Firenci.

Važno je napomenuti da od osnutka Udruženja ono izdaje jednom godišnje bilten, a svi su brojevi (prvi obuhvaća aktivnosti 2011.g.) dostupni na mrežnoj stranici eahn.eu. U njima se prikazuju godišnje aktivnosti EAHNe, ali i predstavljaju nove članice Udruženja, ili pak njihove najznačajnije aktivnosti.

Ovu prigodu koristimo da ponovno pozovemo sve medicinske sestre i medicinske tehničare da u okviru svojih mogućnosti i interesa prikupljaju povijesnu građu.

Sanda Franković

sfrankovic@gmail.com

Predsjednica Društva za povijest sestrinstva HUMS-a

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail