Osnivanje društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata u Vukovaru

 

III. Posjet Hrvatske udruge medicinskih sestara gradu heroju Vukovaru 2016. – izvještaj

Dan sjećanja na žrtve Vukovara Hrvatska udruga medicinskih sestara obilježila je organiziranim trećim posjetom Vukovaru – gradu heroju. U subotu, 12. studenoga 2016. godine oko 120 medicinskih sestra i tehničara, članova Hrvatske udruge medicinskih sestara iz cijele Hrvatske okupili su se u Vukovaru.

ploca-novo1

Posjetu su se pridružile predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

S velikim poštovanjem medicinske sestre i tehničari su u koloni sjećanja s vijencima i zapaljenim svijećama u tišini krenuli od Mjesta sjećanja 1991. do spomenika u krugu bolnice  koji obilježava mjesto od kuda su pacijenti i djelatnici Ratne bolnice Vukovar odvedeni na Ovčaru i položili vijence i zapaljene svijeće.

Među brojnim stradalima do posljednjeg trenutka u vukovarskoj bolnici svoj obol dale su medicinske sestre koje su samozatajno i predano radile svoj posao. Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991., mnoge su prošle svoj križni put od samog izlaska do povratka u Vukovar. Od 130 medicinskih sestara, koje su ostale i radile u okupiranom Vukovaru, 98 medicinskih sestara protjerano je iz Vukovara, a 32 medicinske sestre svojevoljno su ostale na okupiranom području. Od 98 medicinskih sestara umirovljeno je 45, a 3 su u međuvremenu umrle. U Vukovar se vratilo i danas radi u Općoj županijskoj bolnici Vukovar 12 medicinskih sestara. Ostale medicinske sestre rade u drugim gradovima ili u inozemstvu.

 

« od 5 »

 

Posebno smo ponosni što se prilikom ovog posjeta Vukovaru održala i osnivačka skupština Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata, 28. stručnog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. Inicijativa za osnivanje stručnog društva pokrenuta na prvom simpoziju medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pod nazivom Da se ne zaborave devedesete – Ivan Klaić Miko, održanom u Lipiku 7. listopada 2016. Osnivačka skupština održana je u muzeju Mjesto sjećanja 1991. Članove skupštine pozdravila je i zaželjela dobrodošlicu uz podršku za osnivanje društva ravnateljica OŽB Vukovar i bolnice veterana mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med. Nakon himne, minutom šutnje odali smo počast za sve stradale u Domovinskom ratu. Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u ime ministra prof.dr.sc. Milana Kujundžića sve prisutne je pozdravila pomoćnica ministra dr. Ružica Palić Kramarić. Skup su pozdravile predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak, a u ime organizatora predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri. Pozdravnim govorom za sve sudionike skupa obratila se glavna sestra Ratne bolnice Vukovar, Binazija Kolesar, viša medicinske sestra, koju s posebnim poštovanjem i ponosom smatramo našim herojem, a koja je zajedno sa svim medicinskim sestarama u ratnim uvjetima organizirala rad bolnice. Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri svečano je podjelila zahvalnice medicinskim sestrama – veterankama i braniteljicama koje su radile za vrijeme Domovinskog rata u Ratnoj bolnici Vukovar, a i danas su u radnom odnosu u OŽB Vukovar i bolnici hrvatskih veterana:

AGNEZA ALEKSIJEVIĆ

MIHAELA BRAJKOVIĆ

VLATKA CRNOJEVAC

RUŽIĆA ĐURIĆ

RADMILA FRANIĆ

KSENIJA IVANKOVIĆ

SLAVICA MARINKOVIĆ

BLANKA MASLOV

SMILJA PETRIČEVIĆ

ZVEZDANA PINJUH

SNJEŽANA ROHAČEK

IVANKA SOLAKOVIĆ

 

Zahvalnica je svečano uručena mr.sc. VESNI BOSANAC, ravnateljici Ratne bolnice Vukovar, BINAZIJI KOLESAR, višoj medicinskoj sestari, glavnoj sestari Ratne bolnice Vukovar i TEREZIJI FARKAŠ, glavnoj sestri KB Osijek tijekom Domovinskog rata.

Nakon svečane podjele zahvalnica uz pjesmu pod vodstvom Drage Topolovca, Rane devedesete i Fala zahvalili smo svim našim medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata.

Na Osnivačkoj skupštini Društva medicinskih sestara i tehničara, jednoglasno je za predsjednicu Društva izabrana Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo SB za rehabilitaciju Lipik, za dopredsjednicu pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OŽB Vukovar i bolnice veterana Agneza Aleksijević i za tajnicu Nataša Klaić, medicinska sestra iz Doma za djecu Lipik. Članovi Izvršnog odbora predloženi su na regionalnoj razini i potvrđeni na skupštini. Društvo ima za cilj okupiti sve medicinske sestre i tehničare koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na prvoj liniji i u unutrašnjosti, a koji su aktivno sudjelovali ili zbrinjavali ranjenike. Stručno društvo će raditi na tome da se rad medicinskih sestara i tehničara u ratnim uvjetima zabilježi, kako bi se kroz obrazovanje poučavalo generacije medicinskih sestara i tehničara. Društvo će aktivno sudjelovati u radu s udrugama i svim institucijama vezanim uz Domovinski rat. Predsjednica je predložila sudjelovanje Društva na 6. Kongresu Hrvatske udruge medicinskih sestara u Opatiji, 15.-18.6.2017. U jesen 2017. godine planira se održati II. simpozij Da se ne zaborave devedesete. Osnivanje Društva podržali su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo branitelja, Udruga žena Domovinskog rata-Zadar, Društvo za povijest sestrinstva, a svojim prisustvom HKMS i HSSMSMT i Oružane snage RH.

Povodom 25. obljetnice herojske obrane grada, Hrvatska udruga medicinskih sestara daruje spomen-ploču u zahvalu svim medicinskim sestrama i tehničarima Ratne bolnice Vukovar koji su svojim nesebičnim djelom tijekom Domovinskog rata sudjelovali u herojskoj obrani grada. Spomen-ploča postavljena je u muzeju Mjesto sjećanja 1991., a spomen ploču otkrile su medicinske sestre Binazija Kolesar i Agneza Aleksijević. Zahvaljujemo Privrednoj banci Zagreb na donaciji za izradu spomen-ploče. Hrvatska udruga medicinskih sestara za cilj ima postaviti spomen-ploče u sve bolnice u kojima su medicinske sestre nesebično sudjelovale u zbrinjavanju ranjenika u Domovinskom ratu prema mjestu  održavanja simpozija Da se ne zaborave devedesete.

Posjetili smo Memorijalni centar Vukovar i Groblje branitelja na kojem smo položili vijence i zapalili svijeće uz molitvu. Obilježavaje Dana sjećanja na žrtve Vukovara, “Grada Heroja”, protek vremena ne čini ništa lakšim i emotivno je posebno teško za sudionike Domovinskog rata, a mi koji dolazimo pokloniti se s vijencem, upaljenim svijećama, molitvom na usnama i s mislima kako nikada ne smijemo dozvoliti da se zaborave medicinske sestre i tehničari žrtve i sudionici ratnih stradanja u Vukovaru i u cijeloj lijepoj našoj hrvatskoj domovini. Slijedeće godine organizirati ćemo IV posjet Hrvatske udruge medicinskih sestara – gradu heroju Vukovaru 2017.

Hrvatska udruga medicinskih sestara, 12.11.2016.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail