50. obljetnica podružnice Koprivničko – križevačke županije

OBILJEŽENA 50. OBLJETNICA PODRUŽNICE KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE HUMS-a

U tjednu od 14.- 18.11.2016. svečano je obilježena 50. obljetnica Podružnice Koprivničko – križevačke županije HUMS-a. Obilježavanje obljetnice bilo je pod pokroviteljstvom Koprivičko-križevačke županije i Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“. Tijekom petodnevnog programa, medicinske sestre Podružnice uz stručne aktivnosti prezentirale su i svoju kreativnost pa je tako tjedan započeo otvorenjem izložbe slika i rukotvorina pod nazivom „Drugo lice sestrinstva“. Izložba je bila postavljena u Edukacijskom centru bolnice, dostupna za razgledavanje dva tjedna. Izložba je bila zapažena od strane zdravstvenih djelatnika, bolesnika i posjetioca. Na izložbi su izlagale medicinske sestre/tehničari Podružnice: Damjan Abou Aldan, Brigita Benjak, Vesna Vlahović, Anita Galinec, Dragica Kovačević, Ružica Lauš, Emina Terzić, Vlasta Lovković, Marica Komes, Mateja Lorber, Jasminka Rosandić, Sanja Kadija i Dragica Šimunić. Predsjednica podružnice Koprivničko-križevačke županije Marina Friščić, dipl.med.techn. osvrnula se na rad Podružnice kroz proteklih 50 godina i  predstavila autore koji su izložili radove.  Izložbu je otvorio ravnjatelj bolnice dr. Mato Devčić uz nazočne članove Uprave bolnice i članove Podružnice HUMS-a Koprivničko –križevačke županije te brojne goste. Voditeljica programa izložbe bila je medicinska sestra Brigita Benjak pod čijim je stručnim vodstvom izložba i postavljena.

U utorak 15.11.2016. bolnički dušobrižnik vlč.Krunoslav Pačalat služio je svetu misu za sve zdravstvene djelatnike i članove HUMS-a u bolničkoj kapelici. Potom je Ružica Evačić, mag.med.techn., održala predavanje po naslovom „Sestrinstvo između etike skrbi i deontološke etike kroz povijest“.

Treći dan obilježavanja obljetnice okupio je šezdesetak medicinskih sestra na predavanju „Strah – kako ga kontrolirati?“, koje je održala dr.Vanja Raste Sabol, spec. psihijatrije.

U organizaciji medicinskih sestara i tehničara Podružnice, 17.11.2016. održana je akcija „Dani zdrave prehrane“ u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Akcija je održana na tri lokacije: Koprivnica, Križevci i Đurđevac. U akciji su sudjelovale medicinske sestre patronažne službe Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i medicinske sestre Podružnice: Renata Pintar,  Martina Flanjek, Martina Sabolić-Ružić, Draženka Petric, Marina Friščić, Emina Terzić, Jasminka Rosandić, Karolina Benček, Jelena Čulumovići Biserka Zlatar. U akciji koja je obuhvaćala mjerenje tlaka i šećera, sudjelovalo je tristotinjak građana.

 

U petak 18.11.2016. održana je svečana sjednica Podružnice HUMS-a Koprivničko-križevačke županije uz brojne uzvanike, goste i medicinske sestre Podružnice te umirovljene medicinske sestre i predsjednice Podružnice tijekom 50 godina djelovanja Podružnice.

Na početku svečane sjednice Predsjednica Podružnice, Marina Friščić,dipl.med.techn. osvrnula se na rad i djelovanje Podružnice kroz proteklih 50 godina.

 

Dolaskom i radom u bolnici prvih medicinskih sestara javila se ideja o osnivanju Podružnice medicinskih sestara pri Medicinskom centru u Koprivnici. U  siječnju 1966. osnovana je  Podružnica. Prva predsjednica podružnice bila je Krunoslava Ivančić, zatim slijede  Marjana Stanišić, Zorka Stipović, Marija Žeželj, Nada Blažeković, Marija Brozović, Katica Zlatar, Ana Hruško, Ružica Eleršek, Dragica Šifkorn , Žarka Zalar, Slava Keceuš, Ana Hruško, Dragica Jalšić, Anica Samardžija, Ružica Evačić.

Podružnica je radila stručna predavanja  za medicinske sestre, organizirala seminare i tečajeve kojima su se širila znanja i informacije vezana za medicinu i sestrinstvo. Podružnica je rasla i postajala sve prepoznatljivija  u zajednici i šire.

U počecima djelovanja, Podružnica je okupljala dvadesetak članova dok je danas jedna od najvećih podružnica HUMS-a po broju članova u Republici Hrvatskoj. Osim utjecaja Podružnice na stručni rad, članice Podružnice sudjelovale su i u organizacijskim pitanjima Medicinskog centra te su kroz svoje djelovanje nastojale poboljšati radnu disciplinu, međuljudske odnose i status medicinske sestre. Nakon 1990. godine, Podružnica mijenja naziv u Podružnicu HUMS-a Koprivničko-križevačke županije te danas broji više od 220 članova. Predsjednice Podružnice biraju se na mandat od 4 godine i to redoslijedom: Đurđa Lazar, Božica Šnajdar, Marina Nemčić i Draženka Petric.

Podružnica je  u tom periodu nositelj stručnih edukacija, tečajeva i seminara. Podružnica je postala prepoznatljiva dugogodišnjim radom i upornošću te je postala okosnica stručnih zbivanja u sestrinstvu. Rad Podružnice HUMS-a kroz 50 godina nikada nije prekinut zahvaljujući  trudu, radu, entuzijazmu svih članova., zaključila je Friščić.

Za 2017. godinu predviđeno je izdavanje monografije Podružnice koja će biti kruna rada i djelovanja Podružnice pola stoljeća.

Svečanoj sjednici nazočila je i obratila se prva predsjednica Podružnice, sestra Krunoslava Ivančić koja je zaželjela još puno uspješnih godina u radu Podružnice.

Prigodnim riječima medicinskim sestrama obratio se župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra bolnice Ružica Evačić, mag.med.techn.

U ime HSSMSMT-a nazočne je pozdravila Ljiljana Sambol, dr. Vesna Dulikravić u ime HLZ-a i dr.Dražen Curman ispred županijskog povjerenstva HLK-a.

Veliku čast svojim dolaskom na svečanu sjednicu iskazale su predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri, mag.med.techn. i dopredsjednica Marija Gilja,mag.med.techn.

Predsjednica HUMS-a čestitala je Podružnici na tako velikom jubileju i uručila priznanje Podružnici i sadašnjoj predsjednici Marini Friščić za uspješno vođenje Podružnice. Svečanoj sjednici  Podružnice Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su članovi Nadzornog i Upravnog odbora HUMS-a te dragi gosti iz drugih Podružnica HUMS-a Bjelovara, Čakovca i Osijeka.

Za kulturni program svečane sjednice pobrinuo se folklorni sastav KUD Delovi. Na kraju svečane sjednice podjeljene su zahvalnice predsjednicama Podružnice, pokroviteljima i gostima.

Predsjednica Hums-a Koprivničko-križevačke županije

Marina Friščić,dipl.med.techn.                       

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail