30 godina promicanja dojenja u RH

Ministarstvo zdravstva RH i UNICEF Hrvatska su danas 22.studenoga 2023., organizirali Obilježavanje 30 godina Programa za promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj u Zagrebu.

Lijepa je to obljetnica i bilo je divno čuti kako I kada je u našoj zemlji započeto s organiziranim i promišjenim strategijama, inicijativama – kako bi se zaštitio, podržao I promicao jedini prirodni način prehrane djece – dojenje.

I možemo biti ponosni na priznanju našeg rada u pozdravnim govorima izaslanice predsjednika Vlade RH I ostalih uvaženih govornika.

Društvo patronažnih sestara HUMS-a u svom radu opredijeljeno je za dojenje, uvijek dobrodošla tema za stručno izlaganje, edukaciju, simpozij.

U polivalentnoj orjentiranosti patronažne zdravstvene skrbi, patronažne sestre imaju mogućnosti individualno ali i grupno djelovati promičući dojenje kod žena u reproduktivnoj dobi- onima koji planiraju trudnoću, s trudnicama, majkama dojiljama i obiteljima.

U kompetencijama visokoobrazovanih medicinskih sestara, a mnoge u patronaži to jesu, je i edukativni rad u odgojno obrazovnom sustavu praktički “od kolijevke” , kroz rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i rad sa studentima sestrinstva. Vrlo važna stavka je organiziranje i provođenje edukacija pripreme za porod I dojenje za buduće roditelje.

Od samog početka programa Rodilište prijatelj djeteta, patronažne sestre iniciraju, osnivaju i vode grupe za potporu dojenju.

I da ne bude ovo samo hvalospjev o tome što sve radimo, bila nam je čast I posebno zadovoljstvo biti prepoznati i pozvani na proslavu 30. obljetnice kao bitan dio slagalice u stvaranju društva naklonjenog dojenju, neka ovo izvješće bude inspiracija svima nama da ustrajemo u svojim nastojanjima svakodnevno omogućiti svakoj majci i djetetu osnovno ljudsko pravo- pravo majke da doji svoje dijete i pravo djeteta da bude dojeno.

I nastojimo graditi mostove suradnje sa svim dionicima društvenog života, kao i unutar zdravstvene skrbi jer to je put ka uspješnom dojenju.

Susret s kolegicama sada u mirovini, a koje su započinjale prije 30 godina promicati dojenje je bio izvrsna prilika osvijestiti da su patronažne sestre i prije bile lideri u promicanju zdravlja, kao Darinka Jurović, aktivna u Društvu patronažnih sestara HUMS-a, čiji primjer nam svima može biti uzor.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail