Obilježavanje Noći knjige 22. travnja 2016.

Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinska škola Bjelovar
Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine preminuli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Ovogodišnja Noć knjige održala se u petak, 22. travnja, dan uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige i to u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Uz obilježavanje 400. godišnjice smrti svjetskih književnih velikana, bila je posvećena i 100. godišnjici prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. I ove godine u događanjima je sudjelovalo Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a i to u knjižnici Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ (ŠNZ) i u knjižnici Medicinske škole u Bjelovaru.

Ovogodišnji program Noći knjige u ŠNZ započeo je predstavljanjem knjige Željka Dugca “O sestrama, siromašnima i bolesnima: slike socijalne i zdravstvene povijesti međuratnog Zagreba“ koju je izdala nakladnička kuća Srednja Europa 2015. godine, a predstavili su je prof.dr.sc. Damir Agičić, urednik knjige, doc.dr.sc. Ivica Šute s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, recenzent, Sanda Franković, prof., predsjednica Društva za povijest sestrinstva HUMS-a i sam autor prof. Dugac. Prof. Dugac je istaknuo da ga je na pisanje knjige i istraživanje djelovanja sestara u međuratnom Zagrebu motivirala upravo slaba obrađenost te teme u historiografiji, odnosno nepoznavanje važnosti socijalnog i medicinskog rada medicinskih sestara, tj. sestara pomoćnica između dva rata na ovim prostorima. U knjizi su opisani početci socijalne politike u međuratnoj Hrvatskoj i Jugoslaviji te društvene prilike u kojima se ona oblikovala. Autor upozorava na složenost djelovanja sestara pomoćnica kao ključ razumijevanja socijalnomedicinskih koncepcija, ali i općenito javnozdravstvenog sustava međuratnog doba. Budući da se rad sestara prilagođavao potrebama društva, znatan dio knjige posvećen je analizi strukture korisnika njihove pomoći. Tako istraživanje rada pripadnica jedne profesije postaje složen prikaz života jednoga društvenoga sloja i načina kako je država nastojala uspostaviti institucionalnu brigu za najugroženije. Knjiga je prikaz znanstvenih i socijalnih ideja međuratnog vremena te nastojanja da se profesionalizira jedan oblik tradicionalno ženskog zanimanja. Nakon predstavljanja knjige uslijedilo je predavanje “Hrvatska udruga medicinskih sestara – povijest koja obvezuje“ koje je održala Sanda Franković, prof. U izlaganju je prikazana povijest nacionalne sestrinske udruge Hrvatske udruge medicinskih sestara. Izneseni su izvori koji upućuju na početke udruživanja sestara na
našim prostorima prije 1929. godine, koja se službeno smatra godinom osnutka udruženja kojeg je nasljednik HUMS.

Prikazane su aktivnosti i izdavačka djelatnost udruge koje svjedoče o iznimnoj važnosti HUMS-a u profesionalizaciji sestrinstva u Hrvatskoj. U velikoj čitaonici Knjižnice “Andrija Štampar“ Društvo za povijest sestrinstva organiziralo je i izložbu plakata stručnih društava HUMS-a. Plakatima je prikazan dosadašnji rad i približen povijesni razvoj društava HUMS-a koji čine okosnicu stručnih aktivnosti Udruge. Iva Vinduška je predstavila Sestrinski kalendar za 2016. s motivima sestrinskih broševa. To je druga uzastopna godina u kojoj Društvo za povijest sestrinstva izdaje Sestrinski kalendar. Uz slikovne prikaze broševa kalendar je obogaćen datumima i opisima istaknutih događaja iz povijesti hrvatskog sestrinstva, tako da je njegova uloga promotivna i edukativna.
Program u Medicinskoj školi Bjelovar započeo je uvodnom riječi koju je dala Šostaric Marina, a zatim je uslijedilo predavanje Sestrinski broševi kroz povijest koje je održao Zvonimir Kralj. Ogranizirana je izložba sestrinskih broševa i predstavljen Sestrinski kalendara za 2016. godinu. Program je posjetilo oko 70 učenika i djelatnika Medicinske škole Bjelovar.
Zvonimir Kralj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail