Izvještaj sa javnozdravstvene akcije Vis

Pročitajte više …

U okviru 1. Konferencije vodstva HUMS-a koja je održana od 29.9.-2.10.2016. organizirana je u subotu 1.10.2016. od 10-12h u Gradu Visu, Gradu Komiži i u Domu za starije i nemoćne otok Vis, javnozdravstvena akcija uz potporu Grada Visa i Komiže pod nazivom HUMS u lokalnoj zajednici – otok Vis.

 

« od 2 »

U okviru javnozdravstvene akcije ponudili smo građanima otoka Visa mjerenje krvnog tlaka, tjelesne težine, visine i BMI-a, opseg struka i bokova, mjerenje ukupnog kolesterola, šećera u krvi, skrining stopala, spirometrije, audiometrije, vidne oštrine na daljinu i blizinu, savjetovanje za majke (baby handling), samopregled dojke, ankete za procjenu rizika za bolesti štitnjače, probavnog trakta, bubrega i savjetovanje građana. Javnozdravstvenu akciju svojim dolaskom je podržao i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, a akciju su provodile 122 medicinske sestre i tehničari koji su predstavnici 29 stručnih društava i 35 podružnica HUMS-a na području cijele Republike Hrvatske u suradnji s liječnicima, a akcija je namijenjena svim građanima otoka Visa.
Poziv smo uputili građanima otoka Visa da sudjeluju u našoj aktivnosti s našim medicinskim sestrama i tehničarima kako bi im ponudili stručne savjete iz našeg područja rada u očuvanju zdravlja te kako ostvariti, očuvati i unaprijediti zdravlje i smanjiti rizik od kroničnih nezaraznih bolesti. Na javnozdravstvenu akciju odazvalo se 248 građana otoka Visa. Građani su pohvalili našu akciju i uputili nam poziv da ponovo dođemo na otok, izrazili potrebu za ovakvim akcijama te istaknuli da je akcija ovakvog obima prvi put organizirana na njihovom otoku. U razgovoru s građanima doznali smo da su zadovoljni kvalitetom života na otoku i da su informirani o bolestima i terapiji koju uzimaju u svrhu liječenja, a da bi željeli da im je zdravstvena zaštita što dostupnija na otoku. Smatraju da je jedna patronažna medicinska sestra na otoku premalo i da bi veći broj medicinskih sestara koje bi dolazile u njihove domove i brinule se za njih poboljšalo kvalitetu zdravstvene zaštite na otoku.
Djelatnost patronažne službe je primarno preventivno edukativna i informativna djelatnost, a zdravstvena njega usmjerena je na promicanje i očuvanje zdravlja te sprečavanje bolesti kod svih dobnih skupina od trudnoće do palijative te prepoznavanje i rano otkrivanje skrbi za bolesne i nemoćne koja se provodi gdje ljudi žive i rade, a najčešće u njihovim domovima.
Cilj patronažne zaštite je proširenje zdravstvene zaštite izvan zdravstvene ustanove, aktivno pronalaženje onih kojima je potrebna zdravstvena i socijalna zaštita te osposobljavanje i pomoć pojedincima, obiteljima i drugim grupama da provedu potrebne mjere zaštite.

slobodna-dalmacija-page-001
Svjetska zdravstvena organizacija je 1974. godine definirala sestrinstvo u zajednici kao djelatnost koja brine o potrebama pojedinca i obitelji, prepoznavajući i zadovoljavajući potrebe šire populacije kroz razvojni pristup u kojem su članovi zajednice potaknuti da se uključe u razvojne projekte za zdravlje i dobrobit u širem smislu. Prepoznavanje i tretiranje raznovrsnih problema pojedinaca i obitelji čine ju zdravstveno-socijalnom kao i edukativnom djelatnošću. Obitelj kao temelj zajednice ciljna je skupina patronažne službe i isključivo je u njenoj skrbi.
Zbog promjena koje se javljaju na zdravstveno-socijalnom području Republike Hrvatske, potrebe za patronažnom djelatnošću se povećavaju i samim time su i neophodne promjene i ulaganje u patronažnu djelatnost u svim aspektima rada. Poruka naše Udruge je: OSNAŽIVANJE, UNAPREĐENJE I DOSTUPNOST PATRONAŽNE DJELATNOSTI NA DOBROBIT GRAĐANA REPUBLIKE HRVATSKE.
Cilj naše Konferencije je bio okupljanje vodećih stručnjaka iz područja sestrinstva koje rade u različitim područjima zdravstvenog sustava iz cijele Republike Hrvatske i ponuditi građanima u lokalnoj zajednici našu stručnu pomoć, posebno iz razloga što smatramo da su u tom smislu u lošijem položaju od ostalih građana Lijepe Naše.

« od 4 »

U budućnosti ćemo uz naše stručne sastanke organizirati i javnozdravstvene akcije posebno na područjima gdje je zdravstvene zaštita stanovništva slabije dostupna. Sve medicinske sestre i liječnica koje su sudjelovale u akciji bile su iznimno zadovoljne i oduševljene građanima otoka koji su nas srdačno primili i s nama podijelili svoje probleme, zadovoljstvo i nadu za ponovni susret. Posebno je dirljivo bilo u Domu za starije i nemoćne otok Vis, gdje smo nakon akcije svi zajedno zapjevali „Dok palme njišu grane…“ Zahvaljujemo gradonačelniku grada Visa i svima koji su nam pomogli u našem boravku na otoku.
Hvala Vam i srdačan pozdrav!

Tanja Lupieri, magistra sestrinstva
Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara
Zaposlena u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, na mjestu glavne sestre za edukaciju
Predavač na Studiju sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail