Izvještaj sa simpozija Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu

4. simpozij Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a

Terapijsko-rehabilitacijske metode u palijativnoj skrbi

Zaklada Hrvatska kuća srca

22.09.2017.

Društvo za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a održalo je 4. Simpozij na temu terapijsko-rehabilitacijske metode u palijativnoj skrbi. Na otvaranju Simpozija bila je prisutna voditeljica odsjeka za promicanje zdravlja gradskog ureda grada Zagreba Jasna Tucak, predstavnica Zaklade Hrvatska kuća srca, dr. Ivana Portolan Pajić, koja je iznijela kroz predavanje Palijativna skrb Grada Zagreba.

Predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri pozdravila je skup te poslala poruku podrške stručnom radu i potrebi profesionalnog razvoja. Poruke podrške uputile su nam dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i dr. Jadranka Pavić, pročelnica Katedre za zdravstvenu njegu ZVU.

Predsjednica Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a, Blaženka Horvat izrazila je zahvalnost suradnicima i zadovoljstvo brojem aktivnih sudionika: liječnika, psihologa, medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta, radnih terapeuta, socijalnih radnika, novinara i predstavnika društava, ali i posjetitelja, što je veliki interes za profesionalni rast i razvoj profesije u palijativnoj skrbi. Pokazalo se da je sestrinstvo izazovno i dinamično zanimanje, koje u palijativnoj skrbi posebno traži konstantno usavršavanje s dobrom profesionalnom komunikacijom koja može smanjiti rizike u radu medicinskih sestara te dići razinu kvalitete skrbi pacijenta. Na simpoziju su sudjelovale medicinske sestre i tehničari iz domova zdravlja, bolnica, rehabilitacijskih centara, domova umirovljenika i kućnih njega. Tome u prilog govori i činjenica da su na simpoziju sudjelovale 64 medicinske sestre te je bilo prezentirano 15 radova. Tema Terapijsko rehabilitacijske metode u palijativnoj skrbi bila je prezentirana sa različitih radilišta te je vidljivo i bogato radno iskustvo kroz pisanu riječ koje će poslužiti i biti poticaj za nove ideje. Široka paleta stručnih predavanja, mogućnost prezentiranja vlastitih iskustva potaknula je i kreativne rasprave. Neformalna i prijateljska druženja upotpunila su cjelokupni doživljaj koji će sigurno smanjiti prepreke u povezivanju resursa u palijativnoj skrbi, približiti dostupne terapijsko rehabilitacijske metode i poboljšati komunikacijski „život“ u našim ustanovama.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail