Obilježavanje Noći knjige 23. travnja 2018.

Ovogodišnja Noć knjige održana je u ponedjeljak 23.travnja s početkom u 18,00 sati u knjižnici „Andrija Štampar“ – Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu. Program je realiziran u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva HUMS-a i Društvom medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica pozdravio je prisutne te iskazao svoje zadovoljstvo pri odabiru ovogodišnje teme Noći knjige koja naglasak stavlja na doprinos medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu. Vesna Kljaić održala je predavanje pod nazivom Priča o humanosti i hrabrosti – medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu gdje je ujedno prikazala organizaciju rada medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu. Mirna Ignac je u prezentaciji Medicinske sestre i tehničari u Oružanim snagama RH prikazala rad u područnim vojnim ambulantama, zavodu pomorske medicine, hiperbaričnoj oksigenacijskoj komori, zavodu zrakoplovne medicine, hitnom helikopterskom prijevozu, pružanju zdravstvene potpore na terenu i obuku u nastavnim središtima. Agneza Aleksijević iznijela je svoja sjećanja na ratno vrijeme i stradanja u Vukovaru. Ljerka Pavković osvrnula se na osnutak i rad Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata te u suradnji sa Željkom Križe predstavila aktivnosti u izradi knjige Svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata.

U prostoru knjižnice postavljena je izložba postera pod nazivom Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Međunarodni dan sestrinstva “Glas medicinskih sestara i tehničara za osobe s invaliditetom”

Poruka Međunarodnog sestrinskog vijeća (International Council of Nurses, ICN) jest podizati svijest o važnosti promatranja zdravlja kao temeljnog ljudskog prava, prvenstveno unutar sestrinske profesije, a zatim i u zajednici, u državnim tijelima te ostalim sudionicima u donošenju odluka. ICN zagovara dostupnost zdravstvene njege svima, bez obzira na mjesto, vrijeme i okolnosti, a medicinske sestre imaju ključnu ulogu u ostvarivanju cilja. Plakati i web stranica ICN-a (https://2018.icnvoicetolead.com/resources/) prikazuju veliki posao koji medicinske sestre obavljaju diljem svijeta kako bi poboljšale dostupnost zdravstvene njege svima. U 2017. godini, prikazano je kako su medicinske sestre pružajući zdravstvenu njegu u zajednici u svim okolnostima, ključne u postizanju Ciljeva održivog razvoja. Jedan od tih ciljeva je i zdravlje. Ove godine, naglasak je na ključnoj ulozi medicinske sestre u postizanju zdravstvene njege za sve. Zapravo, ukoliko vlade i svjetski vođe ne ulažu u sestrinsku profesiju, ne možemo uspjeti.

Pročitajte više …

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dani zdravstvenih karijera

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne konferencije “Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj”, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vas poziva da izdvojite svoje vrijeme i ove godine.

Pridružite nam se 11. i 12. svibnja 2018.g. u prostorijama Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Rockefellerova 4, 10000 Zagreb.

Pročitajte više …

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Međunarodni dan sestrinstva „Sestrinstvo – glas koji vodi! Zdravlje je temeljno ljudsko pravo“

Hrvatska udruga medicinskih sestara dio je organizacijskog tima proslave Međunarodnog tjedna sestrinstva u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”dr. Andrija Štampar” Zagreb, Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, Hrvatskog društva operacijskih sestara, Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine, Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske, Udruge medicinskih sestara zdravstvene njege u kući, Udruge oboljelih od raka pluća ”Jedra”, Društva medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije… Pročitajte više …

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail